BiHPrivreda

Otvoren poziv: Sredstva samo za oblasti za koje postoji državna strategija

Europska komisija je objavila poziv za predaju aplikacija za tehničku podršku u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Oblasti koje tretira ovaj poziv i za koje je moguće aplicirati su: energija, promet, okoliš i socijalna infrastruktura (zdravstvo, obrazovanje, pravosuđe, socijalno stanovanje, javne zgrade, itd.)i to u vidu nastavka/deblokade projekata finansiranih kroz neki od ranijih WBIF poziva.

Ipak, ono što je bitno naglasiti je da BiH može aplicirati samo za one oblasti u kojim
a postoji izrađena državna strategija. Do sada je BIH jedino uspjela izraditi državnu strategiju prometa, a za ovu oblast je navdeno da će iz BiH biti prihvatljive samo one aplikacije koje se odnose na projekte na osnovnoj TEN-T mreži.

Marina Kavaz-Siručić, glasnogovornica Direkcije za europske integracije BiH, za Akta.ba kaže da kada je riječ o značaju dostupnosti ovih sredstava, on je utoliko veći veći što se radi o sektorima koji podrazumijevaju velika infrastrukturna ulaganja i koja mogu da generiraju značajan gospodarski rast.

Navodi da je poziv za 16. rundu ograničen na aplikacije koje deblokiraju postojeće projekte financirane kroz neki od ranijih WBIF poziva.

Aplicirati mogu javni i privatni subjekti ili subjekti sa mješovitim javnim i privatnim kapitalom, zaduženi za pružanje javnih usluga, njihovo upravljanje, ugovaranje i izgradnju. Rok za dostavu nacrta aplikacija/projekata DIPAK uredu je 16. kolovoz/august 2016. godine.

Zahtjev za grant sredstvima mora biti povezan sa investicijom, te treba biti praćen kreditnim aranžmanom (koji je u fazi pregovaranja ili je već sklopljen) između BiH i neke od međunarodnih financijskih institucija uključenih u WBIF (EBRD, EIB, CEB i KfW), uz razmotrene financijske mogućnosti aplikanta za zaduživanjem u budućnosti.

Navedena tzv. vodeća međunarodna financijska institucija mora izraziti podršku projektu koji se predlaže i biti konzultirana pri izradi grant aplikacije.

Također,  zbog financijskih obaveza koje se stvaraju, neophodno je, i uključivanje relevantnih ministarstava financija prilikom apliciranja po pitanju mogućnosti zaduživanja vezano za predloženi projekat, ukoliko je u pitanju novo zaduženje.

akta.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close