Otvoren 2. SOS Dizajn Festival: Danas predavanje Yuko Shimizu i izložba Jugoslovenski standardi

Otvaranjem izložbe «Slike iz podzemne: Plakati iz podzemne željeznice od 1947. do danas» sinoć je počeo 2. SOS Dizajn Festival. Festival će trajati do nedjelje, 13. oktobra, 2013 i ugostit će oko 150 studenata iz cijelog regiona koji će pod motom Uči, radi, zabavi se slušati predavanja vrhunskih stručnjaka i stručnjakinja od kojih će neki na radionicama podijeliti svoje znanje sa polaznicima, a bit će organizovane i PechaKucha večeri kroz koje će se SOSovci kreativno zabaviti.

Sanja Planinić jedna od organizatorica Festivala, zahvalila se svima koji su podržali Festival te na taj način omogućili edukaciju za oko 150 studenata iz cijelog region. “Čast mi je najaviti 2. SOS Dizajn Festival koji će ove godine ugostiti neka od najvećih imena iz svijeta vizuelnih umjetnosti. Festival otvaramo jednim veoma značajnim predavanjem i hvala vam svima što ste sa nama“, poručila je Planinić u ime organizacionog tima.

Francis Di Tomasso, direktor SVA Galleries pri Školi vizuelnih umjetnosti New York, istakao je da mu je čast što je pozvan u Sarajevo, te je izrazio svoje oduševljenje velikim brojem prisutnih studenata. “Prije svega moram se zahvaliti u ime Škole vizuelnih umjetnosti New York što baš naša izložba otvara Festival. Iznimno je bitno što studenti rade ovaj Festival i impozantno je što su ovako mladi uložili veliku energiju i znanje za unaprijeđenje struke. Ovom prilikom aplaudiamo Festivalu i aplaudiramo organizatorima jer zaista rade izvanredan posao“, poručio je Di Tomasso koji je neposredno poslije otvaranja i održao predavanje o samoj izložbi.

«Mnogo, mnogo počinjenih grešaka i 20 lekcija naučenih u 10 godina karijere» predavanje je koje će danas održati i jedno od najistaknutih imena ovogodišnjeg Festivala, Yuko Shimizu, koja ima status jedne od najcjenjenijih svjetskih ilustratorica.Predavanja će započeti Felix Hardmood Beck, čije predavanje nosi naslov «Mediji i prostor». Nakon toga svoje predavanje će održati i Marko Radenković jedan od osnivača i generalni menadžer Dizajn inkubatora Nova Iskra iz Beograda. Nova Iskra je nezavisna, inovativna i samoodrživa platforma za profesionalni razvoj i afirmaciju mladih profesionalaca.

Programski dio drugog dana Festivala u galeriji Java u 19 sati i 30 minuta zatvorit će izložba Jugoslovenski standard (JUS) Studia Armade. Ova Izložba će na originalan i grafički dovršen način predstaviti dostignuća i ostvarenja na polju dizajna i tehnike iz bivše Jugoslavije. Prisjetite se frižidera Gorenje, Tomosovih motora, Bagatovih šivaćih mašina i bezbroj drugih proizvoda.

Dan će zaokružiti SOS party koji će se održati u Art Kinu Kriterion sa početkom u 22 sata. Za dobru atmosferu zadužen je DJ Zlijay.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close