Otrov u vašem domu: Šest proizvoda opasnih po zdravlje

Veliki broj proizvoda koji se koriste u svakom domaćinstvu loše utiču na zdravlje, naročito ukoliko se upotrebljavaju često. Kako bi se izbjegle negativne posljedice, trebalo bi ih se otarasiti što prije.

Danas, sve što poželite možete da kupite. Tržište je toliko napredovalo da ne postoji stvar koja na njemu nije dostupna. Ipak, manje je poznato da je veliki broj današnjih proizvoda, koje svakodnevno upotrebljavamo, otrovno i opasno po zdravlje.

Kokice iz mikrovalne

I pored ukusa koji mami, treba biti svjestan činjenice da su ove kokice izuzetno opasne i da sadrže neke od najštetnijih hemijskih supstanci, među kojima su i one kancerogene. Kokice same po sebi nisu štetne ukoliko se radi o onima koje su organski uzgajane. Međutim, ove iz mikrovalne peći trebalo bi izbjegavati.

Antibakterijski sapuni

Jedan od osnovnih sastojaka antibakterijskih sapuna je triklosan, koji negativno utiče na hormone, izaziva oštećenja štitne žlijezde i povezan je sa mnogim infekcijama. Umjesto njih, koristite obične sapune koji će, uz pravilnu upotrebu, očuvati higijenu vaših ruku bez štetnih posljedica.

Hemijski otrovi

Vjerovatno ste sada ubijeđeni da tako nešto nemate u svojoj okolini. Ipak, sredstva poput onog za čišćenje rerne, kao i sprejevi i razni praškovi protiv insekata itekako su otrovni i treba ih izbjegavati. Postoje proizvodi na prirodnoj bazi koji predstavljaju vjernu zamjenu i iako su skuplji, vrijedi ih koristiti jer će sačuvati vaše zdravlje.

Odjeća koja se ne gužva

Ideja o odjeći koju ne morate da peglate svaki put kada izlazite iz kuće zvuči sjajno. Ipak, ovakva odjeća sadrži formaldehid koji, pored toga što omogućava da odjeća ostane neizgužvana, istovremeno može izazvati razne bolesti, pa čak i one najozbiljnije, poput karcinoma. Zarad vašeg sopstvenog zdravlja, savjetujemo da se ipak malo pomučite i uzmete peglu u ruke.

Osvježivači prostora 

Bez obzira da li se radi o osvježivačima u spreju ili onima koji se uključuju u struju, štetnost na zdravlje je velika. Vjerovali ili ne, oni sadrže čitav niz hemikalija koji zagađuju vazduh i izazivaju alergije, hormonske poremećaje, astmu pa čak i karcinom. Sigurnije  i jeftinije rješenje je da otvorite prozor i osvježite prostoriju u kojoj boravite.

Posuđe sa dnom koje se ne lijepi

Lako čišćenje ovog posuđa dovelo je do njegovog masovnog korištenja, pa je ono u svim domaćinstvima postalo karika bez koje se ne može. Ipak, trebalo bi da odustatanete na vrijeme od kupovine  ovakvih šerpi, tiganja i lonaca, jer sadrže kancerogene materije koje, nakon dužeg korištenja, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

(24sata.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close