BiHPolitika

Otkud Džaferovićevoj penzionerki 13.578 KM za donaciju SDA!

FINANSIRANJE STRANAKA Šta je pokazao izvještaj CIK-a

Otkud Džaferovićevoj penzionerki 13.578 KM za donaciju SDA!

Od ukupno 1,2 miliona donacija prikazano da je na račun Centrale SDA leglo 886.539 KM od 251 osobe, a samo članovi porodice Džaferović dali 40.515

Stranka demokratske akcije (SDA) u 2018. godini inkasirala je ukupno 1,2 miliona KM donacija od fizičkih lica, privatnih firmi i članova te stranke, a od tog iznosa tačno 886.539,04 KM uplaćeno je direktno Centrali SDA.

Sin, brat, zet

Kako se saznaje iz finansijskog izvještaja Centralne izborne komisije (CIK) BiH o ovogodišnjem finansiranju političkih partija, sačinjenom na osnovu podataka koje su stranke dostavile CIK-u, među velikim pojedinačnim donatorima bili su članovi uže porodice Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Oni su na račun Centrale SDA uplatili tačno 40.515 KM. Ovaj podatak posebno je zanimljiv ako se prisjetimo kako je Džaferović za posljednje 22 godine budžetskih privilegija koje je imao primajući plaću u vladajućim strukturama, a najduže u parlamentarnim klupama, postao i jedan od prvaka nepotizma. Već je poznata računica da oko 167.000 KM budžetskog novca mjesečno prime svi zaposleni Džaferovićevi najbliži, ali i oni malo dalji članovi familije (sestrići, bratići, tazbina…).

U uplatama Centrali SDA od ukupno 251 fizičkog lica prednjači Džaferovićeva supruga Vildana (porodično Čampara), koja je do njegove kandidature za člana Predsjedništva radila u Uredu za reviziju institucija BiH, a onda je otišla u penziju. I iako, dakle, penzionerka, podaci CIK-a pokazuju da je ona uplatila 13.578,40 KM, što je najveća pojedinačna donacija stranci.

Sin Jasmin, bivši kantonalni tužilac, a sada advokat, donirao je 9.700 KM, a Džaferovićev brat Ejub Džaferović, bivši dekan, a sada redovni profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, dao je 9.730 KM.

Sam Šefik Džaferović stranku je „pogurao“ sa 7.537,47 KM, dok je Zihnet Muhić, njegov bivši šef kabineta u Parlamentu BiH i zet od amidže, uplatio 9.700 maraka.

Direktori i ambasadori

Osim članova Džaferovićeve porodice, još se zanimljivih imena nalazi na spisku donatora, među kojima ima i direktora državnih kompanija. Tako se kao finansijer SDA sa 10.000 KM pojavljuje direktor „BH Pošte“ Mirsad Mujić.

Isti iznos uplatili su i Nudžeim Rečica, zamjenik direktora BHANSA-e, ali i Tahir Lendo, premijer SBK Kantona, te Ahmed Čorbo i Nermin Hodžić.

Također, 10.000 KM uplatili su i Salkan Merdžanić, bivši načelnik općine Fojnica, Asim Mekić, načelnik Busovače, te Amir Osmanović i Kenela Zuko.

Generalni direktor „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) Bajazit Jašarević uplatio je 3.637 KM, dok je Admir Andelija, izvršni direktor za distribuciju EPBiH, donirao 2.000 maraka.

Među donatorima je i novi v. d. direktora „BH Telecoma“ Sedin Kahriman s uplaćenih 1.567 KM, dok je izvršna direktorica u toj firmi Alma Čolo dala 5.000. Senija Bubić, izvršna direktorica u Razvojnoj banci FBiH, donirala je 5.823 KM, a Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO/MIO, 2.000 maraka.

Sadik Ahmetović: Otkud ja na spisku donatora

Sa spiska donatora SDA posebnu pažnju privlači ime Sadika Ahmetovića, već odavno bivšeg člana te stranke i danas jednog od njenih najvećih kritičara, koji se nakon napuštanja SDA priključio Nezavisnom bloku Senada Šepića. Na naš upit otkud njegovo ime uz koje stoji da je ove godine za SDA dao 1.528 KM, izjavio je da je to smiješno i da mu uopće nije jasno otkud on na spisku donatora.

 Tigar uplatio 138 KM

Zanimljiv podatak iz izvještaja je i onaj da je Hamdija Abdić Tigar, poslijeratni biznismen iz Bihaća, Općinskoj organizaciji SDA Bihać uplatio cijelih – 138 KM.

  • Biznismen i predsjednik: Mali donatori

Novac stranci uplatio je i lider SDA Bakir Izetbegović, kako piše, ukupno 1.964,62 KM.

Safet Softić dao je, navodno, 5.000 KM, Hazim Rančić 6.618, Asim Sarajlić 1.510 KM, Salko Bukvarević 4.722, Elvira Dilberović 893,93 KM. Premijer Fadil Novalić, kako piše, donirao je 2.039,10, a Šemsudin Dedić 887 KM, dok je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izdvojio 3.000 KM.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close