Otkrivena vakcina protiv visokog krvnog pritiska

Zamislite da možete da primite injekciju samo dva puta godišnje, i da ne morate više nikada da pijete lijekove za pritisak?

Japanski naučnici sa univerziteta u Osaki smatraju da to nije naučna fantastika. Prva istraživanja na pacovima pokazuju odlične rezultate, i ako se ovako nastavi, sasvim je moguće da će u bližoj budućnosti pilule za krvni pritisak pasti u zaborav.
Njihova vakcina funkcioniše tako što blokira efekte hormona koji je okidač za visok krvni pritisak. Hemijsko jedinjenje koje se zove angiotensin 2 tjera mišiće da se grče, a stalne kontrakcije dovode do sužavanja krvnih sudova, čime se povećava pritisak na zidove sudova, što dalje povećava rizik od moždanog ili srčanog udara. Vakcina podstiče imuni sistem da proizvodi antitijela koja sprečavaju angiotensin 2 da dopre do mišića.

Uspješna u smanjivanju krvnog pritiska, i održavanju bezbjednog nivoa pritiska u narednih šest meseci. Japanski naučnici se nadaju da će početi sa ekperimentalnim lječenjem ljudi u naredne dvije godine.
Mljeko koje ostane nakon “mlaćenja” putera dokazano je efikasno u snižavanju krvnog pritiska. Istraživanje sprovedeno u Kvebeku pokazalo je da 45 g mlaćenice dnevno značajno smanjilo pritisak ispitanicima.
Neki pacijenti mogu da kontrolišu krvni pritisak ispravnom ishranom, ali većini su ipak potrebni lijekovi. Međutim, s obzirom na to da simptoni hipertenzije nisu izraženi, pacijenti često odbijaju ili zaboravljaju da piju liijekove. Zato bi vakcina koja se prima samo dva puta godišnje bila idealno rješenje.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close