BiHPrivreda

Otkrivamo šta će sve da poskupi od 1. januara

Tek što kroče u novu godinu, građane BiH kao hladan tuš dočekaće nova poskupljenja.

Živimo u zemlji gdje je odavno sve luksuz. Luksuz je odavno postala hrana, odjeća, kućne potrpštine, o autu ili nekom odmoru da i ne govorimo. Sa svakom novom pošiljkom koja stiže u BiH, stižu i nove cijene, naravno više, pa nam hrana danas ima približno istu cijenu kao i u zemljama Evropske unije, dok su nam plate barem četiri puta manje.

Luksuz su odavno i lijekovi  koje plaćamo daleko skuplje  u odnosu na zemlje u regionu, ali i Evropi.

U udruženjima potrošača skreću pažnju na još jedan problem- tihi rast cijena svih roba i usluga, koje niko ne kontroliše. Vjeruju da će se slična situacija nastaviti i u narednoj godini.

Skuplja kafa, uskoro i cigarete

Dolaskom Nove godine  i zvanično dolaze nove, veće cijene cigareta, duvana, kafe, a još se čeka šta će biti sa gorivom.

Tako će odlukom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) od 1. januara 2017. godine minimalna akciza za cigarete i duhan iznositi 2,42 KM, a specifična akciza 1,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada. Novi cjenovnik cigareta trebao bi biti poznat u decembru.

Što se tiče cijena kafe, ona je u maloprodaji  već podignuta, a rast cijena se očekuje i naredne godine.

U pržionici kafe Minea iz Gradiške kažu da su poskupljenja u narednoj godini sasvim izvjesna jer posljednjih mjeseci značajno raste raste cijena ove  visokotarifne robe na svjetskom tržištu.

“ Ako se obistine najave dobavljača, rast cijena kafe u maloprodaji  neminovan je i u narednoj godini”, kažu u Minei.

Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača RS  kaže da potrošačima nikada nije bilo teže jer troškovi osnovnih životnih namirnica iz dana u dan postaju sve veći, što hranu u BiH čini jednom od najskupljih u Evropi u odnosu na životni standard građana.

Tihi rast cijena će se nastaviti

“ Za namirnice za koje ste prije četiri godine trebali izdvojiti  80 maraka, danas trebate izdvojiti  preko 100 maraka. S druge strane plate i penzije već godinama stagniraju, sve je više građana nezaposleno i u stanju socijalne potrebe. Nažalost stalno se govori o novim poskupljenjima , dok svi ćute i ignorišu tiha poskupljenja koja su gotovo pa svakodnevna. O njima govore samo  građani, koji sve teže krpe kraj s krajem. O cijenama lijekova suvišno je i govoriti. Najskuplji su u regionu. I konačno treba pričati o pojeftinjenjima, a ne o poskupljenjima, jer sve je teže i teže preživjeti”, ističe Bošković.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS kaže da domaći proizvođači nisu i ne planiraju dizati cijene ali da su iste u trgovinama povećane i vjerovatno će i dalje rasti  jer trgovački lobiji, a ne proizvođači, diktiraju cijene hrane.

“Uvoznički lobi i trgovinski lanci hoće da zarade više nego što zarađuju sami primarni proizvođači i dižu cijene. Oni sve kontrolišu. Nažalost situacija će biti sve gora jer domaća proizvodnja umire. Mi odavno nismo konkurentni zbog  nedostatka podrške državnih institucija i to je već godinama problem. Za mlijeko podsticaje nismo dobili od aprila, a ostali proizvođači od januara.  A onoga momenta kada potpuno nestane domaće proizvodnje mlijeko koje sada košta 1 marku koštaće 2 eura. Upravo dolazim iz Bugarske kod njih litar mlijeka u supermarket košta 2 eura.  Ranije dok su imali svoju proizvodnju cijena je bila kao i kod nas.  To i nas čeka”, kaže Usorac.

Akcize na gorivo ponovo pred Vijećem ministara

Iako je sredinom oktobra mnoge obradovala vijest  da Parlamentarna skupština BiH nije podržala prijedlog da se gorivo optereti sa dodatnih 15 feninga po litri, nekoliko dana poslije je odlučeno da će se akcize na naftu i naftne derivate ponovo naći pred ministrima u Vijeću ministara BiH, a nakon toga i u parlamentarnoj proceduri.

Podsjetimo, u pismu namjere MMF-u vlasti BiH su se obavezale da će aktuelne akcize za naftu i naftne derivate povisiti za 15 feninga po litru, a  entitetski premijeri  to pokušavaju još od septembra prošle godine.

Stoga lako je zaključiti da je samo pitanje vremena kada će gorivo biti opterećeno s dodatnih 15 feninga čime će cijena litra goriva doći blizu ili premašiti dvije marke.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close