Visoko

Otklonjena ambrozija sa zelene površine u naselju Prijeko

OTKLONJENA AMBROZIJA SA ZELENE POVRŠINE U NASELJU PRIJEKO

Redovnim obilaskom javnih zelenih površina u naselju Prijeko na zasadima trave primijećeno je rastinje ambrozije. Po nalogu Općinske službe za urbanizam, stambeno-komunalne poslove i katastar nekretnina, JKP “Gradska groblja” su u srijedu (10.8.2016.) izvršili uvid u stanje  na  javnim zelenim površinama u naselju Prijeko te je ustanovljeno  da se u travnjacima zaista pojavila ambrozija koja je inače samonikla jednogodišnja biljka.

Kako se kroz Program komunalnih djelatnosti ova zelena površina redovno održava do cvjetanja ove biljke ne može ni doći, jer ambrozija cvate od polovine augusta pa do kraja septembra i tada izaziva kod osjetljivih osoba nadražaj vanjskih sluznica nosa i očiju. Općinska služba je poduzela vanredne radove tako da se u cilju uklanjanja i suzbijanja štetnih uticaja ambrozije, prije redovnog košenja travnjaka pristupilo detaljnom plijevljenju i čupanju ambrozije sa korijenom, što je dovoljno za otklanjanje štetnih uticaja ove biljke.

Ukoliko bude potrebno primjenit će se i hemijske mjere upotrebom dozvoljenih herbicida, ali smatramo da redovnim košenjem ambrozija neće biti u prilici da procvjeta i širi svoj pelud,te da osobe osjetljive na ovu alergogenu biljku neće biti ugrožene.

Općina Visoko u nadležnoj Službi ima spremnu Brošuru sa preporukama i savjetima o eventualnoj zaštiti od ambroziji koju objavljujemo u prilogu.

2

1
visoko.gov.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close