-TopSLIDEBiHPrivreda

Otkaz dobilo čak 40 hiljada radnika

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) Selvedin Šatorović danas je na konferenciji za novinare u Domu sindikata u Sarajevu ukazao na “nezadovoljavajuće efekte primjene tzv. Korona-zakona te nizak nivo socijalnog dijaloga u Federaciji BiH”.

Naveo je da je za primjenu “Korona-zakona” u FBiH predviđeno 488 miliona KM te da je bilo sasvim dovoljno sredstava da se isplate poticaji i doprinosi u visini isplaćenih plaća, odnosno da nije bilo razloga da se u tu svrhu utroši svega 18 posto planiranih sredstava.

“Savez samostalnih sindikata BiH traži od Vlade Federacije BiH da se hitno u funkciju stave i ostala planirana sredstva na način da se isplati razlika u doprinosima na puni iznos plaća za sve poslodavce koji su odlučili zadržati radnike u punom kapacitetu”, naveo je Šatorović.

Sindikat, također, očekuje rješavanje pitanja minimalne plaće, kao i kolektivnih ugovora. Naglašena je važnost zaključivanja granskih kolektivnih ugovora, posebno u realnom sektoru, odnosno industriji.   

Šatorović je u odgovoru na novinarsko pitanje naveo da je, prema podacima SSSBiH, oko 40 hiljada radnika dobilo otkaz ugovora o radu u periodu mart, april, maj ove godine te da je oko 15 hiljada radnika vraćeno na posao.

“Tako da još imamo efekt od oko 25 hiljada manje zaposlenih na području FBiH. Već sada određeni poslodavci u oblasti ugostiteljstva bez lockdowna zatvaraju svoje radnje. Neophodno je da se stavi u funkciju ostatak predviđenih sredstava da bi se spriječio kolaps u djelatnostima kao što su ugostiteljstvo, saobraćaj, turizam i ostalim oblastima koje su najpogođenije posljedicama pandemije”, kazao je Šatorović.

Zdravlje radnika je na prvom mjestu i sindikat, kako je rekao, poštuje struku, piše Fena.

“Mjere koje donose krizni štabovi, ne trebaju biti političke prirode nego stvar struke i u tom segmentu sindikat neće tražiti nikakvo popuštanje mjera niti će tražiti donošenje nekih oštrijih mjera”, kazao je Šatorović.    

SB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close