NogometSport

Osim: Bio bih skroman i da mi Real priđe…

Legendarni bh. trener dao intervju za austrijske medije

Gdje je danas i šta radi Ivica Osim? Pitanje je to na koje je odgovor dao austrijski portal ‘Spox’, koji je s jednim od najboljih bh. trenera u historiji napravio intervju u kojem je legendarni Štraus sa Grbavice otvoreno govorio o svom današnjem životu i cjelokupnoj karijeri.

Dane u mirovini stariji Osim zajedno sa suprugom Asimom provodi u Gracu, gradu čiji je klub Šturm svojevremeno vodio do neviđenih visina, a kakav je trag ostavio najbolje se uvjeri kada izađe u šetnju. Gotovo da ne prođe dan da ga neko ne zaustavi, povuče za rukav…

“O čemu želite da razgovaramo? Politika ili fudbal? Volio bih više o ovom drugom”, rekao je Osim na samom startu razgovora koji se vodio u kineskom restoru Confucius.

U Grazu provodi puno vremena, ne što je zaljubljen u njegove ljepote, već…

“Imamo sastanak sa doktorom svaki dan od ponedjeljka do petka”, dodala je Osimova supruga Asima koja je sjedila preko puta i pažljivo slušala cijeli razgovor.

Osimovo zdravstveno stanje danas nije najbolje. Sve je skoro počelo od 2007. godine, u vremenu kada je kao selektor japanske reprezentacije doživio moždani udar.

“Doktori su mi rekli da bih trebao biti bolji u narednih trinaest godina, ali, evo, ja još čekam. Praktično se osjećam kao ptica u kavezu. Fudbal mogu gledati samo na TV-u, na stadione idem povremeno. Boli me što ne mogu raditi svoj posao. Drugačije je raditi, a drugačije samo gledati fudbal. Trudim se gledati sve utakmice koje se emituju”, ističe Osim.

Slikovni rezultat za ivica osim graz

Kroz trenersku karijeru nije vodio mnogo klubova. Malo je nedostajalo da u bogatom CV-u bude i Rapidovo ime.

“Bio je to period kada je rat bjesnio u BiH. Da nije bilo tih problema, možda bih i otišao u Rapid. Tada je jedan menadžer rekao da sam protiv Srba, da ne bih bio dobro rješenje za Rapid. Tako su prezentovali to, ma teška priča… Mene u suštini politika nikada nije zanimala.”

Iako je imao mnogo bolje ponude, fudbalski put je Osima na kraju doveo u Šturm.

“Bilo je drugih opcija, imao sam ponude većih, boljih, klubova. Uvijek sam se pitao šta ću tamo raditi, šta mogu s takvim igračima raditi. Da lupim šakom o stol i vrisnem na takve igrače – ne ide. Predobri su. Uvijek sam se trudio da ne budem arogantan. Da mi priđe Real Madrid, pitao bih: ‘Jesam li doista osoba kakvu tražite?’ Važno je biti skroman. Svima je cilj voditi velike klubove, i meni je bio, ali treba uzeti u obzir i to šta će igrači misliti o vama. Da ne govore danas, sutra: ‘Ko je ovaj?'”.

Za budućnost ima jednu želju, mada je svjestan da mu se neće ostvariti.

“Volio bih krenuti od nule s karijerom, ali bilo bi jako teško. Danas su treneri puno bolji nego prije, žive drugačije, drugačije analiziraju i govore. I prije nego što se formira tim, mijenjaju se ili trener ili igrači. To nije dobra stvar”, podvlači Osim.

Ivica Osim dobio nagradu za najznačajniju ličnost u historiji Sturma

Negoduje većinu onoga što se dešava u današnjem fudbalu.

“Danas samo bogati klubovi mogu doći do velikog uspjeha. Kupuju najbolje igrače i najbolje trenere, te ih stalno mijenjaju. Osjećam nezadovoljstvo među gledateljima. Više se posvećuje pažnja novcu nego samom fudbalu. Na to treba obratiti pažnju, moraju se stvoriti pravila, jer fudbal ne smije umrijeti.”

Imao je Osim bogatu i igračku karijeru, a jednom dijelu nje saigrač mu je bio – Arsene Wenger.

“I danas smo dobri prijatelji. Bio je svojevremeno jako dobar igrač, imao je velike korake poput žirafe… On samo priča o fudbalu. Uvijek i svugdje, samo fudbal, fudbal”, priča Osim koji je kasnije razvio sličnu filozofiju igre kao i proslavljeni trener Arsenala.

“Wenger je uvijek od svojih igrača tražio da igraju direktno. Svidjelo mi se to, kasnije sam to uveo i u Šturm, a nakon treninga svi su se pitali šta to pokušavamo. Napredovali smo. Kasnije su shvatili o čemu se radi.”

Šta Osimovo ime nakon 20 godina predstavlja u Gracu najbolje se moglo vidjeti na nedavnom turniru organizovanom za najmlađe fudbalere. Nakon što je publika saznala da se on nalazi na tribinama, uslijedile su ovacije i skandiranje. Svi su u glas pjevali: ‘Volimo te, Ivica Osim…’.

Portal SportSport.ba 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close