BiHPrivreda

“BiH treba šok terapiju: smanjenje doprinosa na 25%, ukidanje poreza na plate do 1.000 KM, lakšu registraciju poslova…”

‘SB’ INTERVJU; FARUK HADŽIĆ EKONOMIST: “BiH treba šok terapiju: smanjenje doprinosa na 25%, ukidanje poreza na plate do 1.000 KM, lakšu registraciju poslova…”

S ekonomistom Farukom Hadžićem razgovarali smo o najavljenom povećanju PDV-a, ekonomskoj perspektivi BiH, ključnim problemima s kojima se naš ekonomski sistem funkcioniše, kao i dugoročnim posljedicama do kojih će dovesti trend iseljavanja iz naše zemlje.

OPŠIRNIJE

” Bojim se da smo već došli u fazu „slobodnog pada“. Problem je što mi ništa ne radimo da probamo usporiti pad. Posljednjih nekoliko godina broj koji odlaze se ubrzano povećava. Eurostat je objavio podatke za BiH, gdje je u periodu 2014. – 2018. 155.000 osoba napustilo državu, a od toga 53.000 samo u 2018. godini. O ovom problemu rijetki govore i tu bih izdvojio kolegu Adnana Fehratbegovića, koji je radio precizne analize i projekcije, koje su se nažalost do sada pokazale ispravnim. Iseljavanje je problem broj jedan u državi i trebali smo davno proglasiti vanredno stanje. U posljednjih pet godina imamo 21.700 manje upisanih studenata, ili pad od blizu 20%, 26.100 učenika u srednjim ili pad od 18% i 17.300 učenika u osnovnim školama ili pad od 5,8%. Ukupno je manje 893 odjeljenja u osnovnim i srednjim školama za pet godina. Pare se mogu pronaći, ali gubitak ljudskog kapitala je nenadoknadiv. Prije su također postojale migracije u Njemačku, ali razlika je što su tada radnici išli da rade i vraćali se, a danas idu cijele porodice da žive i to je ogromna razlika. Ko će nas sutra liječiti, ko će puniti fondove, jer mladih je sve manje, a penzionera sve više, tako da će to predstavljati dodatni teret na one koji ostaju u BiH. Problem više nije ekonomske prirode, koliko činjenice da je ljudima ubijena nada u bolje sutra svakodnevnim postupcima političara, od postavljanja i kadroviranja raznih osoba sumnjivih sposobnosti, do raspodjele javnih resursa kao stranačkog plijena. Ljudi to više ne žele gledati, jer niko nema dva života, a vrijeme brzo leti. “

Slobodna Bosna

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close