Osim: BiH može napraviti veliki rezultat

Najbolji bosanskohercegovački nogometaši u nedjelju započinju nastup na svjetskom prvenstvu u Brazilu, prvom u historiji Bosne i Hercegovine. O debitantskoj utakmici reprezentacije BiH protiv nogometne velesile Argentine u razgovoru za Agenciju FENA osvrnuo se legendarni ”Štraus” sa ”Grbavice” Ivica Osim.

Osim vjeruje da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih reprezentacija koje mogu iznenaditi na prvenstvu u zemlji sambe. Istaknuo je da na tom putu našim nogometašima mnogo znače pobjede na pripremnom turniru u SAD-u protiv selekcija Obale Slonovače (2:1) i Meksika (1:0).

– Mnogo nam znače te pobjede, pogotovo jer smo skloni padu morala kada izgubimo utakmicu, kao što je bio slučaj nakon poraza od Egipta. Tada pravimo ”cirkus” i gubimo pozitivnost koju imamo. Pokazali smo da možemo igrati dobar nogomet i podigli moral na odgovarajući nivo. Svi smo vidjeli da možemo učiniti mnogo kada se zalažemo na terenu, a takva igra je garant za dobre rezultate – rekao je Osim.

Vjeruje da ”Zmajevi” protiv ”Gaučosa” trebaju igrati otvoreno, bez pretjeranog zatvaranja i defanzive koja, kako je rekao ”ne donosi ništa”.

– Defanzivom daješ Argentincima veliku prednost. Trebamo ih iznenaditi agresivnijom i življom igrom. Odbrana nam nije svojstvena i ne trebamo se potpuno zatvoriti – objasnio je Osim.

Osvrnuo se i na večerašnji susret domaćina SP-a Brazila i reprezentacije Hrvatske, te potcrtao da Hrvati trebaju pristupiti tom susretu kao BiH utakmici protiv Argentine.

– I mi i Hrvati gledamo zvučna imena u velikim reprezentacijama, ali također trebamo vidjeti da je na njima ogroman pritisak. To su timovi od kojih se očekuju veliki rezultati. Od Brazilaca se očekuje da postanu prvaci svijeta i sigurno je da im neće biti lako protiv Hrvatske – ističe Osim.

Ipak, okarakterizirao je Brazilce kao jedne od favorita za osvajanje titule prvaka jer igraju kod kuće, ali najveće šanse je dao aktuelnim braniocima titule prvaka, selekciji Španije.

– Španija je po svemu jedan od favorita. Mogu sastaviti dvije konkurentne reprezentacije koje igraju najbolji nogomet. Drže se svoje nogometne filozofije, ne miješaju se selektoru u posao a to je veoma bitno za dobru atmosferu u ekipi. Po meni su prvi favorit za titulu – dodao je ”Štraus”.

Kao ”favorite iz sjene” naveo je BiH, Japan i Ganu, te podsjetio da ne treba zaboraviti ni evropske selekcije koje su u užem krugu favorita, kao što su Italija, Njemačka, Holandija, Belgija i Engleska.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close