Osam najzdravijih namirnica za doručak

Zdrave namirnice od kojih će vaše tijelo dobiti sve što mu je potrebno za dobar početak dana u stvari su veoma dostupne. Ne preskačite doručak, ali preskočite pecivo, a opredijelite se za zdravije opcije.

1. Jaja

 

Jaja povremeno ugrozi loša reputacija, ali ona sadrže 13 esencijalnih hranjivih materija, uključujući proteine. Najmanje osam do 10 grama proteina, a po mogućnosti 20 do 25 grama ne samo da pružaju osjećaj sitosti, nego i pomažu u održavanju mišićne mase. Žumanca su bogata kolinom iz porodice vitamina B koji je važan za pamćenje. Jaja se, kao što znamo, mogu spremati na stotine načina.

2. Kafa

 

Iako nas previše kafe čini nervoznim, jutarnja šoljica je puna antioksidansa. U umjerenim količinama – i bez mlijeka i šećera – kafa čuva srce i usporava kognitivnu degeneraciju. Može štititi od nekih vrsta raka, uključujući karcinom bazalnih ćelija i od dijabetesa tipa dva.

3. Banane

 

Ova jednostavna namirnica stekla je loš glas jer je puna skroba i kalorija. Ali ne bi smjela da bude na spisku zabranjenih namirnica. Banana srednje veličine je bogata vlaknima, vitaminom C i kalijumom, odnosno ima 422 miligrama kalijuma i nikakvu količinu natrijuma. Ta kombinacija pomaže u kontroli krvnog pritiska.

4. Pomoranddža, limun, grejp

 

Još jedan odličan izvor vitamina C i kalijuma je cijela porodica agruma. Oni nude puno vlakana koja pomažu da se duže osjećate siti. Neke studije su pokazale da grejp kao predjelo bilo kom obroku može da ubrza mršavljenje.

5. Šumsko voće

 

Obožavamo ga jer je puno antioksidansa, vitamina C i vlakana, uz vrlo malo kalorija. Neka istraživanja pokazuju da ima antikancerogena svojstva, a pomaže kod neurološkoj degeneraciji povezanoj sa starenjem.

6. Grčki jogurt

 

Kao i jaja, grčki jogurt je izvor proteina koji daju osjećaj sitosti i odličan su izvor kalcijuma. Čuvajte se samo verzija s dodatnim ukusima jer je to razređeno s dodatnim šećerom. Jedite one s malim procentom masnoće, a ako želite da se zasladite, poslužite se šumskim voćem.

7. Čaj

 

 

Zahvaljujući antioksidansu flavonoida, čaj nosi jaka protvupalna svojstva i potiče imuni sistem. Zeleni, crni i beli čajevi doprinose zaštiti od nekih oblika raka, srčanih problema i dijabetesa, ali važno je da šoljicu ne natrpate šećerom!

8. Zobena kaša

 

Ovaj posebno hranjiv doručak zaslužuje svako poštovanje. Zobena kaša je bogata vlaknima pa ste duže siti, a pomaže u regulaciji holesterola. Ako dodate bananu, orašaste plodova i šumsko voće, dobili ste idealan doručak i zdravu kombinaciju proteina, ugljenih hidrata i masti.

 

Tekst je preuzet sa T portala

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close