PolitikaSvijet

Osam laži i obećanja kojima su pobornici Brexita nasamarili Britance

Referendum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije rezultirao je mnogim posljedicama i uvelike uzdrmao odnose kako na geopolitičkom planu tako i među državama Ujedinjenog Kraljevstva.

U Europi vlada razočarenje i skandal, funta nezaustavljivo pada, ljevičarski pokret za Ujedinjenu Irsku Sinn Fein sada traži sjedinjenje Sjeverne Irske s maticom – Republikom Irskom žešće nego ikad prije, premijer David Cameron podnio je ostavku, a predsjednica Škotske Narodne Stranke tvrdi da će Škotska ponoviti svoj referendum o neovisnosti i kao samostalna država ostati u europskoj obitelji.

U kontekstu referendumskog pitanja kolumnistica The Independenta Bethan McKernan donosi osam činjenica kojima su zagovornici i lideri kampanje koja se zalagala za britansko napuštanje Europske unije uvjeravali narod da njihova zemlja treba napustiti tu zajednicu. S tim činjenicama i obećanjima ne bi postojao nikakav problem da one nisu manipulativne, lažne i vjerojatno se nikad neće ostvariti.

1. Smanjit će se iseljenički val

Nitko, zapravo u nikakvom trenutku u kampanji za napuštanje Europske unije nije davao konkretnu brojku i relevantne sociološke i statističke analize. Konzervativni zastupnik Dan Hannan je neposredno nakon referenduma rekao da će se ljudi koji očekuju zaustavljanje ili pad imigracije silno razočarati i da migracijski val gotovo nema nikakve veze s tim je li Velika Britanija dio Europske unije ili ne.

2. Britancima više neće na raspolaganju biti 100 milijuna funti za javno zdravstvo

Nigel Farage već se u petak, dakle dan nakon referenduma, ogradio od te činjenice i licemjerno izjavio da u kampanji za izlazak Velike Britanije iz Europske unije to zapravo nikad nije ni bilo rečeno.

3. Velika Britanija neće moći opstati na jedinstvenom EU tržištu

Niti jedna druga zemlja nema tako postavljene stvari. I Francuska i Njemačka to su prilično dobro razjasnili na primjeru da je “nemoguće da Velika Britanija ima svoj kolač i jede ga sama u zoni slobodne trgovine bez da joj pridonosi sa jednim jedinim penijem”. No, zagovornici kampanje za napuštanje Europske unije uvjeravali su narod da je to moguće.

4. Ovo je prilika Britancima da sačuvaju suverenitet

Dovoljno je reći da je David Cameron podnio ostavku, a da će novi premijer biti izabran tek u jesen. Velika Britanija trenutno prolazi kroz krizu u izvršnoj vlasti i pitanje je kako će se cijela situacija rasplesti i hoće li ta država uopće više ikad imati suverenitet kakvog je imala kao članica Europske unije.

5. Britanci EU uplaćuju 350 milijuna funti tjedno

Tvrdnje da Velika Britanija na tjedan Europskoj uniji uplaćuje 350 milijuna funti pokazale su se kao obična laž.

6. Britanci neće ostati svjetski lideri u znanosti i inovacijama

Ulaganja u znanost i sveučilišta od strane Velike Britanije gotovo više i nema, dok je Europska unija Velikoj Britaniji dodijelila 7 milijardi funti za razvoj znanosti u razdoblju od 2007 – 2013. S druge strane, s izlaskom iz Europske unije, Velika Britanija će izgubiti mnoge veze, odnose i beneficije koje je imala s drugim istraživačkim centrima diljem Europe.

7. Građani će uštedjeti 2 milijarde funti na računima za struju

Velika Britanija se ionako više oslanja na uvoz nego na izvoz energije. Osim toga, budući da je funta pala, doći će do inflacije, što implicira još veći uvoz. To znači da će britanska domaća energija biti skuplja za 12 posto od one koju budu uvozili, prenosi Index.

8. Velika Britanija bit će još “veća”

Preko noći je britansko gospodarstvo palo s petog po veličini u svijetu na šesto mjesto. Više od 200 milijardi funti već je izbrisano iz vrijednosti britanske burze.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close