Oružane snage BiH šalju vojnike u Mali

Na godišnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu zvaničnici Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine su izrazili zadovoljstvo rezultatima koje su to ministarstvo i Oružane snage BiH (OSBiH) postigli u protekloj godini, naglašavajući, uz ostalo, kako će BiH početkom naredne godine u okviru mirovne misije poslati kontingent u Mali.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić izjavio je kako BiH ima 58 pripadnika OSBiH u mirovnih misija u svijetu.

“U misiji ISAF u Afganistanu nalaze se 53 pripadnika OSBiH. Osim toga, imamo i naših pet pripadnika u UN-ovoj mirovnoj misiji MONUSCO u Kongu. Također, tokom čitave godine smo pružali pomoć civilnim strukturama vlasti. Pružili smo pomoć prilikom gašenja požara koji su se ljetos dešavali u Hercegovini, u Jablanici, na planini Ozren kod Doboja, kao i prilikom požara u bolnici Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću. Pomogli smo i sanaciju i izgradnju novih puteva u dužini od oko 156 kilometara u nekoliko općina diljem BiH”, rekao je on.

Također, OSBiH tokom 2013. godine su deminirale skoro dva miliona metara kvadratnih diljem BiH.

“Tokom 2013. godine je deminirano oko 1.800.00 metara kvadratnih na teritoriji 24 općine u BiH. Isto tako, ove godine proces rješavanja nestabilne municije je tekao bez problema i uništeno je oko 780 tona neispravne municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Očekujemo da do kraja 2014. godine imamo sav popis i bazu podataka o stanju naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava u OS BiH”, kazao je Osmić.

Dodao je kako OSBiH planiraju tokom 2014. godine u svoje strukture primiti novih 360 vojnika.

“Ministarstvo odbrane BiH je prva državna institucija koja je pokrenula projekt o nultoj toleranciji na korupciju. U 2013. godini primljeno je 811 vojnika u OS. Također, 2014. godine će biti primljeno 360 novih vojnika. Iz službe je u ovoj godini izišlo ukupno 918 lica. Također, ukupni budžet za 2013. godinu je iznosio 291,068,000 KM. Isto tako, u MO BIH žene su zastupljene sa 35,26 posto a u OS BiH sa 6,4 posto ukupnog osoblja”, kazao je on.

Istakao je da će BiH naredne godine poslati kontingnet u Mali u okviru mirovne misije UN-a.

“Planiramo upućivanje prve rotacije kontingenta OS BiH od 10 pripadnika u UN-ovu misiju u Mali početkom naredne godine, i već traju pripreme oko toga. Naredbu o njihovom upućivanju će donijeti ministar odbrane po dobijanju odluke Predsjedništva BiH”, rekao je Osmić.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Anto Jeleč izjavio je da su Oružane snage BiH učestvovanjem u misijama u svijetu pokazale da su vrlo važan faktor u pružanju sigurnosti u svijetu.

“OSBiH su učestvovanjem u mirovnim misijama UN-a u svijetu pokazale da su vrlo važan čimbenik sigurnosnog sustava na koji se može pouzdati. Nastavit ćemo mirovnu misiju u Kongu i Afganistanu. Stekli smo veliki ugled u međunarodnoj zajednici kroz mirovne misije u kojima djelujemo”, kazao je on.

Vojni ataše Velike Britanije u BiH pukovnik Robert Tomlinson istakao je kako Velika Britanija sarađuje sa OSBiH kako bi pomogla BiH da razvije sistem mladih i novih snaga.

“Prije godinu dana smo počeli projekt sa OSBiH kako bismo im pomogli svojih iskustvom i znanjem da razviju sistem mladih vođa u OSBiH. Cilj je da se odaberu nove i snažne vođe u oficirskim strukturama u OSBiH”, rekao je on.

klix.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close