-TopSLIDEBiHPolitika

Optužnica protiv Aleševića i Pandže u aferi Potkivanje, nema Tegeltije

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu u predmetu protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, saopćeno je danas iz ove institucije.

Kako je navedeno u saopćenju, optuženom Pandža Marku stavlja se na teret da je počinio kazneno djelo-Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 2. KZ BIH.

”Optuženom Alešević Nerminu stavlja se na teret da je počinio kaznena djela -Davanje dara i drugih oblika koristi iz članka 218. stavak 2. KZ BIH, kao i -Neovlašetno prisluškivanje i tonsko snimanje iz članka 155. stavak 2. KZ RS u sticaju sa kaznenim djelom neovlašteno fotografiranje iz članka 156. stavak 1. KZ RS.

Ovaj predmet u javnosti i medijima poznat pod nazivom “Potkivanje” izazvao je veliki interes javnosti, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima.

Nakon toga provedena je detaljna istraga te je saslušano više svjedoka, izvršeno niz vještačenja od strane različitih policijskih agencija i stručnih vještaka, te se pribavio 51 materijalni dokaz.

U ovom predmetu osumnjičeni Alešević Nermin je tražio od glavnog tužitelja da prema njemu ne preduzima kazneno gonjenje (imunitet). Navedeni zahtjev je odbijen. Protiv navedene odluke isti je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je odbačena”, saopćeno je.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Podsjećamo, u središtu afere potkivanje našao se predsjednik VSTV-a Milan Tegeltiju, a upravo njegovo ime je u fokusu pažnje ovdašnje javnosti posljednjih dana nakon novog objavljivanja audio snimaka s njegovim glasom.

VSTV je jučer održao sjednicu na kojoj je od predsjednika Tegeltije zatraženo da razmotri podnošenje ostavke.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close