Opšti izbori u Bosni i Hercegovini 2014: 3.278.908 birača ima priliku sutra glasati

Prema najavama iz Centralne izborne komisije BiH (CIK), već sutra u ponoć građani bi mogli znati preliminarne rezultate opštih izbora u BiH. Za ove izbore ukupno je registrovano 3.278.908 birača, od čega ih je u FBiH 2.037.076, a u RS-u 1.241.832.

(PIŠE: Mimi ĐUROVIĆ RUKAVINA – Oslobođenje)

Žena je 50,14 posto, a muškaraca 49,86. Oni mogu birati između 98 političkih subjekata, odnosno 7.748 kandidata, od kojih je 3.276 žena i 4.472 muškarca. Opšti izbori se provode za ukupno 518 pozicija u BiH od kojih su tri člana Predsjedništva BiH, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske, 42 državna poslanika, 98 federalnih poslanika, 83 narodna poslanika u RS-u, te 289 kantonalnih poslanika.

I sutrašnji opšti izbori u BiH bit će izbori na koje se za članove Predsjedništva BiH nisu mogli kandidovati građani koji ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda.

Od sedam do sedam

Biračka mjesta otvaraju se u sedam sati ujutro i radit će do 19 sati uvečer. Birači će na ovim izborima glasati ukupno na 5.401 biračkom mjestu, redovnih je 5.284, 107 u odsustvu, pet u diplomatsko-konzularnim predstavništvima… U FBiH je 3.145, a u RS-u 2.126 biračkih mjesta. Formirano je i 270 mobilnih timova. Na konačnom centralnom biračkom popisu se nalazi 3.278.908 birača od čega je 2.037.076 u FBiH i 1.241.832 birača u RS-u.

Sutrašnji opšti izbori se provode za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine i to po jednog iz svakog konstitutivnog naroda, kao i predsjednika i dva potpredsjednika Republike Srpske. Birači će glasati i za 42 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, od čega ih je 28 iz Federacije BiH (21 direktno i sedam kompenzacijskih mandata) i 14 iz Republike Srpske (devet direktno i pet kompenzacijskih mandata). Biraće se i 98 poslanika u Parlament Federacije BiH od kojih 73 direktno, a 25 su kompenzacijski mandati, kao i 83 poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srpske (63 direktno i 20 kompenzacijskih mandata).

Na opštim izborima izabrat će se i ukupno 289 kantonalnih poslanika za deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH: Za Kanton 1 – Unsko-sanski 30 poslanika, Kanton 2 – Posavski 21 poslanik, Kanton 3 – Tuzlanski 35, Kanton 4 – Zeničko-dobojski 35, Kanton 5 – Bosanskopodrinjski kanton  Goražde 25, Kanton 6 – Srednjobosnaski kanton 30, Kanton 7 – Hercegovačko-neretvanski 30, Kanton 8 – Zapadnohercegovački kanton 23, Kanton 9 – Kanton Sarajevo 35 i konačno za Kanton 10 25 poslanika.

– Prije dana izbora preporučujemo da birači provjere lokacije svog biračkog mjesta, a to mogu učiniti ukoliko otvore internet-stranicu CIKBiH, www.izbori.ba, i otvore link Da li ste registrirani, zatim da u prazna polja upišu tražene podatke (ime, prezime i JMB). Dugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12, poruka treba da sadrži samo JMB, slanje poruke košta deset feninga, plus troškovi PDV-a. Treći način provjere je da birač posjeti općinski centar za birački spisak i da provjeri lokaciju svog biračkog mjesta, poručuju iz CIK-a.

Uz pokazivanje jednog od važećih identifikacionih dokumenata na biračkom mjestu birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada po zakonu, a tajnost glasanja je, kažu iz CIK-a, osigurana na biračkom mjestu kao i za birače koji glasaju putem pošte. Oni koji glasaju putem pošte na svoje adrese su dobili kovertu sa glasačkim listićima. U osnovnoj koverti se nalazi uputstvo o glasanju i druga koverta sa glasačkim listićima. Birač koji glasa putem pošte nakon glasanja kovertu u kojoj se nalazi kopija jednog od važećih identifikacionih dokumenata i manja koverta sa glasačkim listićima vraća putem pošte CIK-u.

– Bitno je da se glasanje izvrši najkasnije do sutra, 12. oktobra, odnosno da datum na poštanskom pečatu slanja bude najkasnije sutrašnji, 12. oktobar. Glasovi birača koji glasaju putem pošte broje se nakon verifikacije u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, saopštili su iz CIK-a.

Upute za birače

Birači u Federaciji BiH, odnosno birači sa entitetskim državljanstvom FBiH, mogu glasati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog ili bošnjačkog naroda, dok će birači u RS-u, odnosno birači sa entitetskim državljanstvom RS-a, birati člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

– Na glasačkom listiću za izbor bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH nalaze se imena kandidata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, a na glasačkom listiću za izbor srpskog člana Predsjedništva BiH naći će se imena kandidata iz reda srpskog naroda. Listić će biti važeći ako birač na glasačkom listiću odabere i glasa samo za jednog kandidata, pojasnili su iz CIK-a.

Na glasačkom listiću za izbor predsjednika i potpredsjednike RS-a naći će se imena kandidata iz reda sva tri konstitutivna naroda, a glasački listić će važiti samo ako birač na njemu odabere i glasa za jednog kandidata. Za predsjednika i potpredsjednike RS-a glasaju birači u RS-u.

– Glasački listić za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, te skupštine kantona bit će važeći, ako se označi kvadratić pored naziva samo jedne političke stranke ili samo jedne koalicije ili samo imena jednog nezavisnog kandidata. Listić će biti važeći i ako se označi kvadratić pored samo jedne političke stranke ili samo jedne koalicije i odabere onoliko kandidata s te označene liste koliko birač želi. Listić će biti važeći i u slučaju da birač označi kvadratić pored jednog ili više kandidata sa samo jedne odabrane liste političke stranke ili samo jedne liste odabrane koalicije, upute su iz CIK-a za pravilno glasanje.

Praznik demokratije

Stjepan Mikić, predsjednik Centralne izborne komisiije u BiH, kazao je u intervjuu za Dane da se izlaznost na izborima u BiH kreće od 45 do 55 posto, te da je takva izlaznost prisutna u većini zemalja.

– Mi sa svoje strane za svake izbore vodimo posebnu kampanju kako bismo motivirali birače da izađu na izbore. Naš motivacijski spot, za ove opće izbore, namijenjen je, posebno, ženama i mladima. Naravno, mi  pozivamo sve birače sa pravom glasa da, 12. oktobra, u nedjelju, izađu na birališta i time ovaj dan pretvore u praznik demokracije, poručio je za Dane.

Redoslijed objave rezultata

Izborna šutnja počela je danas u sedam sati ujutro i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta. CIK će preliminarne, nezvanične i nekompletne rezultate objavljivati 12. oktobra u ponoć, 13. oktobra u podne i u 19 sati, od 14. do 18. oktobra svakih 24 sata, a od 19. oktobra do potvrđivanja rezultata svakih 48 sati. Potvrđivanje rezultata opštih izbora u BiH 2014. treba biti najkasnije do 11. novembra. Javno izlaganje rezultata glasanja na biračkom mjestu bit će najkasnije 12 sati nakon zatvaranja biračkih mjesta, a javno izlaganje objedinjenih izbornih rezultata glasanja na nivou opštine bit će najkasnije 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Stranke, koalicije, nezavisni

Od ukupno 98 političkih subjekata koji se natječu na opštim izborima u BiH 50 su političke stranke, 24 koalicije, koliko je i nezavisnih kandidata.

Posmatrači

Iz nadležnosti CIK-a ukupno je akreditovano 5.760 izbornih posmatrača, od kojih je u ime udruženja 5.073; 552 u ime međunarodnih organizacija, te 130 posmatrača političkih subjekata.  Čak 142 opštinske/gradske izborne komisije su akreditovale oko 50.000 posmatrača političkih subjekata iako u CIK-u o ovim posljednjim jučer nisu imali precizan izvještaj.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close