Opstalo jedva 25 posto građevinskih poduzeća

Građevinarstvo Bosne i Hercegovine danas je potpuno drukčije u odnosu na predratno razdoblju kad je postojalo znatno više kompanija i kad je ovaj segment gospodarstva zapošljavao velik broj radnika.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, objavljenim u najnovijem broju biltena Infokom, sada je opstalo jedva 25 posto poduzeća. U predratnom razdoblju bh. građevinarstvo je s oko 1200 gospodarskih subjekata zapošljavalo oko 10.00 radnika. Danas egzistira skoro 300 gospodarskih subjekata i to s oko 3450 radnika.

Stjecanje ugleda

U Infokomu se napominje da su građevinarstvo i industrija građevinskih materijala značajan segment gospodarstva svake države u svijetu, pa samim tim i BiH te da su naše kompanije stekle ugled u svim aspektima građevinskih projekata. Sve to zahvaljujući dobrom dizajnu, graditeljstvu, građevinarstvu, pa do proizvodnje visoko kvalitetnih građevinskih materijala. Uz to, kvalificirana radna snaga se u velikoj mjeri preporučuje za građevinsko tržište u inozemstvu, zbog raspoloživih kapaciteta u domaćem građevinarstvu koji su visoko prepoznati diljem svijeta. Stanje i razvoj ove industrije, naime, u izravnoj su korelaciji s obujmom investicija.

“Razdoblje iza nas je pokazalo da investicije imaju cikličan tijek, pa samim tim i aktivnost i razvoj građevinarstva i industrije građevinskog materijala dijele sudbinu takvih kretanja. Do 90-ih godina BiH je imala intenzivnu investicijsku aktivnost, od kada počinje njezina stagnacija i osjetan pad. U takvim uvjetima rasta, građevinarstvo i industrija građevinskih materijala su u predratnom razdoblju postigli pravi bum, sa značajnim i respektabilnim kapacitetima, ne samo u zemlji nego i diljem svijeta”, napominju u Infokomu. Također, ističe se koliko je u predratnom razdoblju bh. građevinarstvo zapošljavalo radnika. Oko 1200 gospodarskih subjekata zapošljavalo je oko 10.00 radnika, dok je industrija građevinskih materijala zapošljavala oko 10.00 radnika.

“Sve zajedno, to je iznosilo 10 posto ukupno zaposlenih u bh. gospodarstvu. U tom razdoblju nastali su veliki sustavi, kao što su Energoinvest, Hidrogradnja, Vranica, Kozara, GP Bosna, GP Put i drugi, koji su bili vrlo značajni i poznati diljem bivše zemlje i svijeta”, navode u Infokomu. Ipak, danas se slika znatno promijenila te je manjak investicija i stranih ulaganja uzrok teške situacije ove gospodarske grane.

Svijetle točke

Opet, “svijetlih točaka ima: znatno se ulaže u cestovnu infrastrukturu. Upravo zbog toga danas građevinarstvo u BiH zapošljava oko 3450 radnika, no, egzistira samo oko 300 poduzeća. Dok je ranije ova industrija zapošljavala ukupno 10 posto radne snage u BiH, sada je taj postotak pao na 7,5 posto.

“Sa stanovišta kapaciteta i značaja za gospodarstvo BiH, to djelatnosti građevinarstva i industrije građevinskih materijala i dalje čini značajnim djelatnostima na domaćem planu, a sa stanovišta pružanja usluga u inozemstvu i benefita koji donose ovoj državi, potencijalnim i respektabilnim kapacitetima”, objašnjavaju u VTK-u.

Izvor: Dnevni list

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close