OPŠ i PB ”Visoko 92”: Reagovanje na Saopćenje za javnost objavljeno od strane A SDA

Reagovanje na Saopćenje za javnost objavljeno od strane A SDA

Poštovani građani općine Visoko,

            S obzirom na iznesene, neargumentovane navode i izjave date u saopćenju stranke A-SDA osjećamo obavezu i dužnost da širu javnost općine Visoko obavijestimo i upozorimo na objavljene neistine.

Upravni Odbor OPŠIPB „Visoko 92“ ne može da vjeruje da neko može i pomisliti, a kamo li objaviti da se „ populistički patetično“ može nazvati ispovjest djeteta koje je ostalo bez oca, te da se bez i jednog dokaza i jedne činjenice može prozvati Organizacija i govoriti o učinkovitosti iste.

Na koji način su to „visočki privrednici“ opterećeni egzistencijalnim potrebama boračkih populacija? Odgovorite nam na pitanje jasno i glasno da znamo i MI, članovi istih, na koji način opterećujemo visočke privrednike?

Svjesni smo animoziteta koji imate prema općinskoj načelnici, ali vam to ne daje za pravo da bez argumenata govorite bilo šta protiv Organizacije i naše članice. Gospođa Amra Babić članstvo u našoj organizaciji nije stekla svojom voljom. Ona je prije svega supruga šehida i majka troje šehidske djece. Zbog toga će iza njenog lika Organizacija uvijek stajati, jer je ona istu svojim radom i zadužila. Također, spomenute duhovne veze sa Allahom dž.š. koje spominje A-SDA u svom saopćenju nisu primjerene sa kontekstom istog.

Istićemo da je Organizacija apolitično i nestranačko tijelo koje je svoje aktivnosti usmjerava ka poboljšanju socio-ekonomske situacije njenog članstva, te je naš najvažniji programski cilj sačuvati lik i djelo šehida i ne dozvoliti da se lažima umanji vrijednosti onih 314 bosanskih sinova čija se imena nalaze uklesana na spomen obilježju. Zbog toga nikada i nikome nećemo dozvoliti da skuplja političke poene na liku i djelu šehida i poginulih boraca koji su svoje živote položili za slobodnu BiH niti da iste koriste radi lične promocije. Sve one koji imaju bilo kakve primjedbe na rad Organizacije, molimo da u javnost izađu sa jasnim i preciznim podacima, a svi se trebamo i moramo zapitati ko i koliko zavlači ruku u džep visočkih privrednika i ko je i koliko dao za ovu državu?

Podsjećamo na neke od značajnih projekta Organizacije, među kojima su:

  1. Izgradnja centralnog Spomen obilježja u Visokom i spomen česmi
  2. Izdavanje i promocija knjige “Monografija šehida“
  3. Aktivnosti oko obilježavanja Dana šehida
  4. Akademije u povodu obilježavanja Dana šehida
  5. Aktivnosti oko realizacije postavljanja nišana šehidima
  6. Organizacija Izložbe u Zavičajnom muzeju uVisokom i dr.

Također, podsjećamo građane da je rad Organizacije transparentan i javan, te da se u skladu sa Zakonima koji uređuju naše djelovanje periodično održavaju Skupštine na kojima se iznose egzaktni podaci o radu i finansijskom poslovanju Organizacije te da na iste, pored medija, mogu prisustvovati i građani općine Visoko.

Neosnovani navodi u pogledu Kuvajtskog fonda i Šehin banke su upućeni na pogrešnu adresu budući da istim upravljaju i odlučuju druge organizacije i ista sredstva se ne odnose samo na djecu šehida nego i na djecu bez jednog ili oba roditelja („jetima“), a što bi dotični, da su se informisali, trebali znati.

Treba naglasiti neosnovanost navoda da Organizacija bilo koja sredstva koristi samo „ na vlastitu administrativnu samoodrživost„ posebno imajući u vidu činjenicu da organizacija pomaže svom članstvu, a o čemu su autori saopćenja informaciju mogli dobiti svakodnevno u našim prostorijama i eventualnim prisustvom na Skupštinama.

Postavlja se pitanje kako pojedince nije sramota vagati koliko je sredstava „ ušlo na ime porodica šehida“ a ne pitati se kako žive supruge, djeca, očevi i majke onih za čije očuvanje lika i djela se borimo i za koje pojedinci bez srama žele iskoristiti u niske političke svrhe i ličnu promociju.

Pitanje zapošljavanja članova porodica se ni u jednom trenutku ne smije nazvati ad hoc projektom budući da je isto jedno od krucijalnih pitanja i programskih ciljeva Organizacije, a na kojima radimo od samog osnivanja i o istom su visočki privrednici vrlo dobro obavješteni. Zbog toga se kampanja „Sjećanje na drugačiji način – VRATIMO DUG ŠEHIDIMA“ ne može nazvati projketom „iz rukava“ . Ovakav udar na djecu šehida koji nemaju mogućnost da pomognu svojim majkama, sestrama i braći je više nego sramotan i licemjeran. Mi ovim projektom ne tražimo milostinju, jer su naša djeca pametna, vrijedna i obrazovana. Ovim projektom tražimo priliku da radimo.

Sram nek bude one koji „DUG LJILJANIMA „ mogu nazvati opterećenjem za društvo. Sram nek bude one jer je nekom rat bio rat, a nekom je rat bio brat. Neko je izgubio svoje najmilije, a nekom je rat izrodio ugled kupljen novcem i ratnim profiterstvom. Od vas ne tražimo da vraćate dug, a dužni jeste, ali budite dovoljno pošteni i šutite i ne pokušavajte umanjiti djelo, značaj i ugled šehida. Ovo je naše i prvo i posljednje javno reagovanje na saopćenje A-SDA i sa istim završamo jer ne želimo naše ljiljanje iskorištavati u medijske prepirke i rasprave.

Dug je pojedinačna stvar i svako od nas nosi i nosit će teret tog duga i sram da bude sve one koji na taj dug zaboravljaju, te za lične i političke interese koriste lik i djelo šehida. SRAM DA IH BUDE …

Prilog: Akt br: 55/10, datum 15.04.2010. godine.

                                                                                                           UPRAVNI ODBOR

OPŠ i PB ”Visoko 92”

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close