-TopSLIDEBiHPolitika

Opozicija iz RS-a saglasna: Dodik treba da razmisli, jednostrane odluke neprihvatljive

Nakon sastanka predsjednika stranaka opozicije iz RS-a predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kazao je da su bile tri glavne teme koje su razmatrali. 

Jedna je protesti koji su 2. oktobra održani u Banja Luci, različite inicijative Milorada Dodika o prenošenju nadležnosti BiH na RS i predstojeći vanredni izbori za gradonačelnika Prijedora nakon ostavke Dalibora Pavlovića (SNSD).

“Današnji zaključak je da nastavimo aktivnosti pripreme koje se tiču protesta i poslije protesta, s obzirom na to da aktuelna vlast nije ispunila nijedan od zahtjeva okupljenih građana. Ni kada su u pitanju ostavke, procesuiranja odgovornih za razne zloupotrebe. Nije ispunjen osnovni zahtjev koji se odnosio na sprečavanje medijskog mraka u RS-u”, kazao je Šarović.

On je kazao da se opozicija snažno protivi svakoj aktivnosti koja dovodi u opasnost RS i BiH, te da će podržati isključivo legitimno prenošenje nadležnosti, a to je u Parlamentu BiH.

“Jednostrane odluke, odluke koje bi prizivale rat su apsolutno neprihvatljive. Nasilno i bilo koja druga metoda koja bi dovela u pitanje živote ljudi, prizivala haos, za nas su potpuno neprihvatljive”, rekao je Šarović.

On se osvrnuo na izjavu Aleksandra Vučića o zvaničnom stavu Beograda o aktuelnostima u BiH.

“Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je takva da predsjednik SNSD-a treba ozbiljno da se zamisli. On je rekao da je za poštivanje Dejtona, te suvereniteta i teritorijalnog integireta BiH. Za njega je neprihvatljiva bilo kakva odluka koja bi ugrozila mir i sigurnost u BiH, ali i cijelom regionu”, naveo je Šarović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović najavio je pobjedu na predstojećim izborima za gradonačelnika u Prijedoru koji će biti održani 12. decembra te da će biti ujedinjeni oko jednog kandidata. 

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić kazao je da građani ne trebaju strahovati zbog potencijalnog rata. 

“Rata u BiH više neće biti jer ga mi nećemo dozvoliti, a ni međunarodna zajednica koja je ovdje prisutna na razne načine”, rekao je Nešić. 

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close