Općinska press konferencija

Načelnica općine Visoko, gospođa Amra Babić, zajedno sa rukovodiocima svih službi Općine Visoko, upriličila je danas press konferenciju u Velikoj sali Općine Visoko. Na konferenciji su predstavljeni rezultati rada za period od 30 dana od 14.11.2012. godine, te aktuelno stanje u svim službama. Načelnica Babić dala je osvrt na rezultate rada u prvih 30 dana manadata, ali i kratko predstavila aktuelno stanje.

“U posljednjih mjesec dana bilo je mnogo konktakata, bilo je mnogo rada kada je riječ o organizaciji rada organa uprave, utvrdili smo novo radno vrijeme, kućni red, uradili smo manje zahvate na renoviranju Velike sale, te još nekoliko odluka koje se tiču korištenja vozila, mobitela, telefona, ali smo pokenuli i mjere štednje. Pokušala sam da sagledam kompletnu situaciju u javnom sektoru, u javnim preduzećima i u javnim ustanovama kako bismo mogli efikasnije upravljati radom istih. Pokušala sam se upoznati i sa problemima, koji se trenutno dešavaju u svakoj od službi. Najvažnije što sam zatekla jeste negdje oko 3 miliona KM neizmirenih obaveza. Do kraja godine ćemo nastojati da se proknjiži sve, tako da bi ta cifra mogla značajnije porasti. Imamo kontinuirano problem sa Elektrodistribucijom, kojoj smo dužni 120 hiljada KM. Kada su upitanju finansije, imamo stanovitih problema. Ono što nas u 2013. godini očekuje prije svega jeste nova organizacija i sistematizacija. Nadam se da ćemo u januar ući sa novom organizacijom i sistematizacijom i pokušat ćemo naći načina da popunimo dređena radna mjesta novim mladim kvalifikovanim kadrovima kako bismo na neki način popravili nivo rada i nivo efikasnosti organa uprave”, kazala je načelnica Babić.

Po njenim rijčima, sa mjesecom novembrom izvršena realizacija Budžeta bit će 82%, te se do kraja godinje ne očekuje značajnije povećanje.Tekući deficit za 2012. godinu mogao bi biti oko milion KM.

Načelnica Babić, zajedno sa svojim pomoćnicima, najavljuje javni poziv za sve transfere. Tako da će sva davanja, koja se tiču kulutre, obrazovanja i sporta ići će preko javnih poziva.

Na današnjoj press konfrenciji najavljena je i prva sjednica Općinskog vijeća, za kraj ove godine, na kojoj će se između ostalog, naći i Nacrt Budžeta za 2013. godinu.

Pored izvještaja načelnice Amre Babić, izvještajte za proteklih mjesec dana rada prezentirali su  rukovodioci Općinskih službi: Zekija Omerbegović (Služba za poslove OV i Općinske načelnice), Edina Ahmetović (Služba za opću upravu, poslove mjesnih zajednica i inspekcijske poslove), Fehim Memić (Služba za društvene djelatnosti, boračko – invalidsku zaštitu i raseljena lica), Nidžara Hadžiomerović (Služba za prostorno uređenje, imovinsko – pravne, geodetske, stambeno – komunalne poslove i zaštitu okoline), Edina Ferizović (Služba za privredu, razvoj, budžet i finansije) i Dragan Božičković (pomoćnik Općinske načelnice za poslove civilne zaštite i načelnik novoformiranog Štaba zimske službe).

radioq.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close