Općine BiHPolitika

Općina Kakanj – Osvrt na 2018. godinu: Cijena u obdaništu i dalje samo 50 KM,…

Osvrt na 2018. godinu: Cijena u obdaništu i dalje samo 50 KM, isplaćene općinske stipendije, osigurana sredstva za prevoz učenika i studenata…

Općina Kakanj svake godine dodjeljuje stipendije i studentima i učenicima srednjih škola, što je rijetkost jer stipendije za studente obično dodjeljuju kantonalna ministarstva koja su nadležna za oblast obrazovanja, dok su rijetke ili gotovo da nema lokalnih zajednica koje stipendiraju učenike srednjih škola.

Tokom 2018. godine Općina Kakanj je izvršila sve obaveze u pogledu isplate općinskih stipendija za 200 učenika srednjih škola (visina stipendije po učeniku 300 KM) i 136 studenata (visina stipendije po studentu 800 KM).

U svrhu isplate općinske stipendije za studente u 2018. godini izdvojeno je 155.000 KM, dok je za đačke stipendije izdvojeno 60.000 KM.

Isplaćena je i razlika stipendije za 189 studenata koji su dobili kantonalnu stipendiju i za tu svrhu je izdvojeno 44.880 KM. Naime, iznos kantonalne stipendija je manji od iznosa općinske, ali je Općina Kakanj isplatila razliku tako da su svi studenti dobili po 800 KM koliko iznosi općinska stipendija.

Kakanjski studenti koji ostvaruju izvanredne rezultate pravo na stipendiju ostvaruju automatski bez bodovanja. Također, automatski bez bodovanja pravo na stipendiju ostvaruju i učenici srednjih škola – djeca sa posebnim potrebama, djeca poginulih rudara i djeca iz populacije Roma. Učenik srednje škole koji ponese titulu učenika generacije ostvaruje, automatski bez bodovanja, pravo na stipendiju za prvu godinu studija. Svake godine dodjeljuju se novčane i druge nagrade za učenike koji ostvare zapažene rezultate na školskim takmičenjima i za učenike generacije.

Novitet je i sufinansiranje troškova doktorskog studija za nadarene studente sa područja općine Kakanj. Realizacija ove aktivnosti je u toku, a za ovu svrhu planirano je 35.000 KM.

Općina Kakanj finansira i prevoz učenika i studenata u iznosu od 100 % ili 50 % u ovisnosti od socijalne karte porodice kojoj učenik pripada. U školskoj 2018/2019. pravo na ovu povlasticu ostvaruje 206 učenika i 29 studenata. Općina Kakanj finansira i prijevoz za 22 djece s invaliditetom.

Općina Kakanj finansira i organiziranje općinskih takmičenja osnovaca i srednjoškolaca, te obezbjeđuje novčane nagrade za najbolje učenike sa takmičenja, te za učenike generacije osnovih i srednjih škola.

I u  školskoj 2018/2019. godini Općina Kakanj finansira užinu za djecu iz socijalno ugroženih porodicakoje ostvaruju stalnu socijalnu pomoć. Za svako dijete izdvaja se po 1 KM za svaki radni dan tokom mjeseca. Sredstva se isplaćuju putem Centra za socijalni rad Kakanj.

Općina Kakanj redovno finansira rad Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje “Mladost” Kakanj, a obaveza roditelja je da plaćaju samo 50 KM mjesečno. 

Općina Kakanj učestvuje u sufinansiranju rada Centra za djecu i odrasle sa posebnim potrebama (Zenica i Dobrinje-Visoko).

Općina Kakanj izdvaja i budžetska sredstva za isplatu jednokratnih novčanih pomoći za svako novorođeno dijete, novčanim izdvajanjima pomaže rad Crvenog križa općine Kakanj i rad Sigurne kuće “Medica” Zenica, izdvaja i novčana sredstva za omladinske projekte, projekte udruženja nacionalnih manjina, projekte udruženja građana, projekte vjerskih zajednica…

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close