Oni su fini, slatki i gumeni, ali i iznimno opasni

Činjenica je da su gumeni vitamini ukusni te izgledaju primamljivo i bezopasno. Međutim, problem je što se preporučaju samo dva vitaminčića dnevno. Otkrivamo vam što se događa ako pojedete 10, 15 ili, ne daj bože, cijelo pakiranje.

‘Unosite li previše gumenih vitamina u organizam možete trajno naštetiti zdravlju. Iznimno je štetno i opasno predozirati se multivitaminima ma koliko god oni bili ukusni, slatki i gumeni. Preporučena dnevna količina ne predstavlja nikakav rizik. Međutim, pojedete li cijelo pakiranje možete trajno i ozbiljno ugroziti zdravlje’, tvrdi doktor Ken Spaeth, ravnatelj na North Shore-Long Island Jewish Health System.

Najveći rizik dolazi od vitamina koji su topivi u masti poput vitamina A, D, E i sličnih. Najčešće se nalaze u multivitaminskim proizvodima.

‘Tijelo nije u stanju očistiti prevelike količine takve vrste vitamina u kratkom vremenu. Posljedično kada se nakupi visoka razina tih vitamina oni mogu prouzročiti povrede raznih organa uključujući i mozak’, kaže Spaeth.

Kada biste popili cijelu bočicu vitamina sigurno biste dosegli toksičnu razinu. Budući da su obično u multivitaminima i minerali poput cinka, magnezija i drugih vjerojatno je da bi i oni bili na toksičnom nivou nakon konzumiranja čitave bočice, pa bi posljedice mogle biti kobne.

 

(net.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close