Kultura

Oni su bezobrazni,…

Potpuno su uništili mozgove omladini, ništa manje nego što to čine narkotici! Uništili su ih besmislicama i bedastoćama koje su nazvali vjerom i sunnetom!

Prije mnogo godina, bio sam jednom prilikom u Časnom Haremu u Mekki, za vrijeme ramazana, između teravije i noćnog namaza (tehedždžuda). Ispružio sam se na leđa da malo odmorim. Inače, Harem je u to vrijeme bez gužve, i jedan od Allahovih dženneta na Zemlji po svojoj ljepoti i duhovnoj atmosferi. U njemu je tada sve izuzetno lijepo i tu ljepotu ne možeš osjeti negdje drugo. Čak je i san u njemu slađi i ljepši od bilo kakvog zadovoljstva.

Tada sam čuo dvojicu mladića, koja su bila iza mene par safova, kako vode raspravu. Njihova vanjština je ukazivala na privrženost vjeri (duga brada i odjeća). Bijaše utonuli u besmislene rasprave koje vode selefije: kakav je stav o tom i tom čovjeku, šta je neki njihov šejh rekao o njemu, za koga je rekao da je autoritet “džerha” (kritike) u ovom vremenu, da li treba upozoravati na onoga na kojeg on upozori ili ne, te važnosti pravca (menhedža) kojeg oni smatraju ispravnim pravcem!!

Ova dvojica su počeli dijalog s edebom za koji se jasno moglo vidjeti da je lažan. “Uz dužno poštovanje”, “Dopusti da ti kažem kako nisi u pravu”, “Različita mišljenja ne treba da pokvare prijateljstvo”… Onda je edeb polahko nestajao a glas se počinjao podizati. Ja sam slušao, i moram vam priznati da mi je bila zanimljiva ova komična situacija koju sam samo slušao jer sam lice prekrio mahramom. Tako su ova dvojica mladića nastavila sa svađom, bez ikakvog razloga i važnog povoda, misleći da je to nešto važno. Mislili su da uspostavljaju vjeru, da pomažu sunnet protiv novotarije. I jedan i drugi za sebe je mislio kako je “lav sunneta”! Rasprava je na kraju završena vrijeđanjem: “Ti si džahil”. “Ti si glup”. A onda je došlo i do razilaženja. “Ustaj i gubi se od mene.” “Sram me je što sjedim s tobom, mislio sam da ti nešto razumiješ”!!!

I tako je završila ova tragikomična situacija. Njihovo neprijemjereno i suludo ponašanje na ovom veličanstvenom mjestu me je upozorilo na opasnost ove vrste intelektualne droge koju su konzumirali!!

Ovakve scene se često ponavljaju, na različite načine, oko različitih pitanja. Možda će neki radoznali upitati: Šejh, zašto ih nisi posavjetovao? Moj odgovor glasi: Ovakvima savjet ne pomaže. Ono što im može pomoći jeste da se njihovi mozgovi rasklope i operu i onda ponovo pokrenu, i onda će možda biti koristi! Drugim riječima, kratko savjetovanje ne pomaže već su im potrebni napori i brojna predavanja kako bi se postepeno oporavili.

Takođe, oni su bezobrazni, a nisam baš uvijek spreman da podnesem njihov bezobrazluk.

Šejh dr. Eš-Šerif Hatim bin Arif El-Avni,
profesor na Univerzitetu Ummul-Kura u Mekki 

mudrost.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close