BiHPolitika

On bi da poštuje Dejton i Ustav, ali ne i Zakon

Može li zastava RS pratiti Dodika? On bi da poštuje Dejton i Ustav, ali ne i Zakon

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik do sad je zbog zastave Republike Srpske u više navrata prekršio Zakon o zastavi BiH.

Ipak, on je i i danas potvrdio da će nastaviti sa ovom praksom i to pozivajući se na Ustav BiH.

Naime, Dodik je napustio sastanak članova Predsjedništva sa delegacijom Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) jer na sastanku nije istaknuta zastava Republike Srpske.
On je na sastanku poželio dobrodošlicu svim članovima Upravnog odbora i objasnio da je BiH prema članu tri Ustava BiH sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH i da on želi da RS zastavom bude i predstavljena, u skladu sa Ustavom.

Dodik je rekao da, s obzirom na to da nije istaknuto obilježje Srpske, koja je jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, nema uslova za održavanje sastanka, nakon čega je napustio sastanak i vratio se u svoj kabinet.

Zanimljivo je da se Dodik poziva na ustav u kojem nigdje ne piše mogućnost isticanja simbola i zastave RS na sastancima na nivou BiH, ali zato je procedura isticanja zastava objašnjena u Zakonu o zastavama BiH.

I Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, opisao je šta se dešavalo prije i poslije odluke Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva, da napusti sjednicu Vijeća za implementaciju mira (PIC) koja se održala u zgradi kolektivnog vodstva Bosne i Hercegovine. On je ukazao i na zakonske odredbe o isticanju zastave.

“Situacija u Predsjedništvu je bila takva da je Dodik pozdravio predstavnike država i međunarodnih institucija. Rekao bih da je to uradio vrlo srdačno. Rukovao sa svakim pojedinačno. Djelovalo mi je to vrlo korektno. Zatim je odlučio da napusti sjednicu jer u prostoriji nije bila zastava entiteta. Bila je postavljena samo zastava Bosne i Hercegovine, kako to i zakon nalaže”, objasnio je Inzko.

A šta kaže Zakon o zastavi BiH?

Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine u svom članu 5. pored ostalog kaže da se “zastava Bosne i Hercegovine zvanično ističe na nivou države Bosne i Hercegovine” i “prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturnoumjetničkih, sportskih i drugih) na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena”, te da se “u svim slučajevima iz prethodnog stava, druge zastave iz Bosne i Hercegovine neće isticati zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine”.

 

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close