Ombudsman: U BiH manjkava primjena Zakona o zaštiti potrošača

U povodu Svjetskog dana prava potrošača, 15. ožujka, iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH podsjećaju kako je to prigoda za aktivno promicanje temeljnih prava svih potrošača, za jasno izražavanje zahtjeva prema svima koji sudjeluju u tržišnim odnosima te za javni prosvjed protiv zloporaba na tržištu roba i usluga, protiv monopolističkog položaja bilo koga, protiv socijalne nepravde i bilo koje druge neuravnoteženosti na tržištu koja potkopava prava potrošača.

– Nakon skoro 10 godina od stupanja na snagu Zakona o zaštiti potrošača u BiH, nažalost moramo konstatirati da je njegova provedba selektivna i manjkava – ističu iz Institucije ombudsmana.

Najčešće se krše prava potrošača u sektoru ekonomskih usluga od općeg interesa (pružanje usluga električne energije, telekomunikacije, vodoopskrba, toplifikacijski i komunalni sektor) te u maloprodaji.

I dok pružanje usluga od općeg ekonomskog značaja potpada pod institucionalnu kontrolu sektorskih regulatora (FERK-a, DERK-a, RAK-a ili npr. entitetskih agencija za bankarstvo), kršenje potrošačkih prava u maloprodaji sankcioniraju jedino potrošači koji svojim proaktivnim stavom zahtijevaju zaštitu svojih svakodnevno ugroženih prava.

Potrošači su suočeni s novim izazovima potrošačkog društva u eri modernizacije i globalizacije proizvodnje te on-line trgovine.

– Stoga, ovaj trenutak želimo iskoristiti upravo za ohrabrenje potrošačke populacije, a to smo svi mi, na jedan aktivan i informiran pristup potrošačkim odnosima, na neodustajanje od zakonom i podzakonskim aktima zajamčenih prava, i traženje institucionalne zaštite koja je istim predviđena – ističu iz Institucije ombudsmana.

Postoji, naime, široka lepeza institucionalnih nositelja zaštite potrošača u BiH, od inspekcija preko državnih ministarstva, agencija i vijeća. Međutim, samo potrošači imaju stvarni interes i snagu da slovo Zakona o zaštiti potrošača pretvore u živu bh. svakodnevnicu.

| Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close