OHR pravi hrvatski stolni grad

Na odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da zamrzne mandat Gradskog vijeća Mostara iz grada na Neretvi stižu različite reakcije. Tako predsjednik Kluba Bošnjaka Gradskog vijeća Mostara i vijećnik SDA Salem Marić kaže kako je očekivao ovakav potez OHR-a.

– No, očekivali smo da će OHR u potpunosti ugasiti Gradsko vijeće, ukinuti mu mandat u potpunosti, a da će ostaviti mandat gradonačelnika nedirnutim. To nam potvrđuje da ovdje OHR radi u interesu Hrvata i da od Mostara želi napraviti hrvatski stolni grad. Potvrđeno mi je da gradonačelniku Ljubi Bešliću nije zamrznut status kao nama, i sada nas je sve više strah da je sve to dogovor međunarodne zajednice s Hrvatima i da će se na kraju nametnuti neko rješenje za Mostar na štetu Bošnjaka, izjavio je Marić za lokalne medije.

Kompliciranje odnosa

Šef hercegovačke organizacije SDP-a Aner Žuljević, pak, kaže kako je ova partija od početka tražila da se utvrdi pravna osnova za produljivanje mandata Gradskog vijeća.

– Mi nismo željeli prejudicirati nikakva rješenja, niti smo kritikovali stav Vijeća da samo sebi produži mandat, ali smo htjeli da na nivou institucija BiH dobijemo jasan stav kako ne bismo došli u situaciju da zbog krize koju su, u ovom slučaju, uzrokovali HDZ i SDA, njihovi vijećnici uvedu neki presedan koji može zakomplikovati odnose u svim zakonodavnim tijelima na svim nivoima u zemlji, rekao je Žuljević.

Stav SDP-a je, kazao je, da nadležne institucije trebaju kazati svoj stav kako bi se izbjeglo različito tumačenje drugih zakonodavnih organa kada im u budućnosti zatreba slična odluka.

– Stoga smatramo da je ova odluka OHR-a, ustvari, zaštita demokratskih standarda koji vrijede svugdje u svijetu, rekao je Žuljević.

Pismo vijećnicima

Inzko je u pismu vijećnicima Gradskog vijeća Mostara u kojem ih obavještava da im je zamrznut vijećnički mandat naveo kako je upoznat sa odlukom Gradskog vijeća da samo sebi produži mandat, te istaknuo kako bi bilo veoma neobično da jedno parlamentarno tijelo samo sebi dodijeli nadležnost da jednostrano produži vlastiti mandat. Inzko, također, podsjeća na stav CIK-a BiH koji je upućen mostarskom Vijeću o tome da im mandat istječe nakon četiri godine, te kako bi se trebalo obratiti Parlamentu BiH radi autentičnog tumačenja Izbornog zakona BiH.

–  Sve dok relevantne institucije ne riješe ovo pitanje, tražim da Gradsko vijeće kao tijelo, kao i njegovi pojedinačni članovi, ne poduzimaju nikakve korake koji bi na bilo koji način podrazumijevali da su mandati vijećnika i dalje na snazi. Svi koraci koje biste poduzeli, bilo pojedinačno ili kao tijelo, bili bi pravno upitni, podložni daljnjim zakonskim koracima, te bi doprinijeli još većoj pravnoj konfuziji u Mostaru, napisao je Inzko vijećnicima.

(Jurica GUDELJ – Oslobođenje)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close