BiHPolitika

OHR: Inicijativa SDA neodgovorna i kontraproduktivna

Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH saopštio je da je najava inicijative Stranke demokratske akcije (SDA) za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, “usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna, kontraproduktivna i dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima”.

SDA je juče saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

“Visoki predstavnik podsjeća da se prema Ustavu BiH, Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta – Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”, navedeno je u saopštenju OHR-a dostavljenom Radiju Slobodna Evropa.

U tom kontekstu, Incko naglašava da Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira (PIK) kontinuirano izražava posvećenost temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene zemlje koja se sastoji od dva entiteta.

Incko je pozvao stranke da se uzdrže od bilo kakvih daljih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u što brže formiranje vlasti na svim nivoima.

Ambasada Ruske Federacije u BiH prethodno je saopštila da je predložila partnerima iz Upravnog odbora PIK-a da sutra bude održana vanredna sjednica zbog, kako su naveli, “namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime Republike Srpske”.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close