OHR će reagirati kad vidi odluku Vlade RS

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je večeras novinarima u Sarajevu da će OHR reagirati nakon što vidi Odluku Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji tog bh. entiteta

(Fena)

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je večeras novinarima u Sarajevu da će OHR reagirati nakon što vidi Odluku Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji tog bh. entiteta.

– Ovu odluku još niko nije vidio niti pročitao zbog čega je teško komentirati nešto što još nismo vidjeli. Sigurno, kada bude objavljena u Službenom listu, bit će reakcija OHR-a, ali nje još nema u Službenom listu – kratko je kazao Inzko.

Inače glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić ranije je Agenciji FENA kazao da je jednostrani korak poduzet u vezi sa osjetljivim pitanjem prebivališta veoma zabrinjavajući s obzirom na trenutnu situaciju.

– Veoma je razočaravajuće da je Vlada RS-a sada odlučila da djeluje jednostrano. Time će otežati nastojanja da se pronađe rješenje u Parlamentarnoj skupštini BiH, upravo kao što se dogodilo s pitanjem JMB-a prošle godine – kazao je Subašić tada.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić ranije je pozvao ustavne sudove, domaće institucije te Inzka da adekvatno reagiraju na ovu odluku.

Također, član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ranije je ocijenio da je Odluka Vlade RS-a protuzakonita, antidejtonska i diskriminirajuća i mora biti zaustavljena izražavajući očekivanje da će se Inzko aktivirati i početi reagirati na ovakve stvari, dodajući da je Inzkova pasivnost ohrabrila Vladu RS-a da donosi neustavne odluke.

Reagirao je i ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija podcrtavajući da odluka nema pravno dejstvo jer je prebivalište u nadležnosti države dodajući da će Inzko prepoznati o čemu se radi.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close