-TopSLIDENogometSport

Oglasio se i osnivač Superlige: “2000. godine sam došao da spasim Real, a danas spašavam fudbal”

Florentino Perez dao objašnjenje

Prethodnih dana diglo se dosta prašine nakon što su neki od ponajboljih evropskih klubova odlučili da kreiraju svoje takmičenje iako je UEFA jasno dala do znanja da je izričito protiv toga.

Međutim, 12 evropskih klubova nije podgleglo pritisku UEFA-e i u nedjelju navečer zvanično su objavili da su kreirali novo takmičenje pod imenom Superliga.

Već sada je jasno da je idejni tvorac novog takmičenja predsjednik Real Madrida, Florentino Perez, koji je sinoć po prvi put javno govorio o svemu što se dešava i objasnio zašto su klubovi odlučili za ovakav korak.

“Prvi put sam ovdje, a vrlo je moguće da to bude i zadnji put. Veliki klubovi u Engleskoj, Italiji i Španiji moraju naći soluciju kako bi riješili ovu situaciju. Došli smo do zaključka da bi zamjenom Lige prvaka sa Superligom smanjili rashode, a povećali prihode. Veliki timovi u Italiji, Španiji i Engleskoj su se odlučili ujediniti kako bi se suprostavili gubicima uzrokovanim pandemijom koronavirusa”, počeo je Perez i nastavio.

“Izgubili smo mnogo novca. S toga sam odlučio da napravimo novo takmičenje koje će biti zamjena za Ligu prvaka. Svrha toga je da se finansijski oporavimo i vratimo izgubljeni novac. Fudbal prolazi kroz težak period, pa smo odlučili formirati novu ligu kako bismo se oporavili. Morate napraviti jako takmičenje, s jakim klubovima, kako bi i prihodi bili veći. Ovdje u Realu, izgubili smo mnogo novca pa tražimo način da ga vratimo. Real Madrid je ove sezone izgubio 400 miliona eura, a niko nije ništa uradio povodom toga”.

“Ekonomska situacija je vrlo loša za velike europske klubove. U ove dvije sezone, izgubili smo oko pet milijardi eura. Fudbal napreduje, kao i svi drugi aspekti u životu. Ovaj sport je počeo gubiti pratioce, vlasnici TV prava su postali pohlepni i nešto se moralo uraditi, inače bi svi bili uništeni. Nakon 20 godina, moralo je doći do neke promjene. Smatram da bi se izgubio takmičarski duh da nije došlo do ove promjene”.

Perez je objasnio da ovo nije bila samo njegova ideja već da su u tome učestvovali svi klubovi koji su potpisali dokument da se osnuje novo takmičenje.

“Ideja o formiranju Superlige nije samo moja ideja. To je ideja predsjednika svih klubova učesnika. Svi su oni moji dobri prijatelji. UEFA je protiv kreiranja Superlige. Ovo ne radimo samo zbog novca, ovo radimo zbog spasa fudbala. Želimo što više vrhunskih utakmica. Tu možemo zaraditi mnogo novca. Mnogi kažu da je ovo takmičenje samo za bogate, a ja kažem da to nije istina. Ako bude mnogo novca, to je dobro. Moći ćemo dovoditi mnoge igrače, ali se moramo usaglasiti s ostalim klubovima”.

“Susret Manchestera i Barcelone je dosta atraktivniji nego susret Manchestera protiv nekog slabijeg rivala. Ovo će biti turnir otvoren za sve. Naravno, svoja mjesta će imati oni koji su to zaslužili, ali svakako da će biti otvoren i za druge timove. UEFA sa Ligom prvaka ima veću dobit nego je to slučaj s klubovima. Ono što želimo je osigurati veće prihode za klubove. Troškovi su veliki i zato nam prihodi trebaju”.

“Spremni smo na razgovore s FIFA-om i Evropskom unijom. Nije mi jasna njihova reakcija. Sve što smo objavili u službenom saopštenju je vrlo precizno i jasno. Ni UEFA-i se ne sviđa ovo. Ipak, mi od UEFA-e nemamo dovoljno prihoda, a oni su nam zaista potrebni. Želimo spasiti fudbal u narednih 20 godina. Superliga to može uraditi. Ako pobijediš u Ligi prvaka, dobiješ 120 ili 130 miliona eura. Pobjedom u Superligi, pobjednička ekipa će dobiti mnogo više od toga. UEFA je klasičan primjer monopola i to su otkrili današnjom reakcijom. Igrači mogu biti mirni zbog ovoga. Sigurno je da neće biti kažnjeni. Kad bi čekali do 2024. godine, umrli bi. Mnogi klubovi imaju višemilionske dugove”.

Perez smatra da klubovi koji su se odlučili za Superligu nisu napravili ništa loše kao što tvrde UEFA i FIFA.

“FIFA je također klasičan primjer monopola. Njihovi poslovi nisu transparentni. Ne vidim šta smo loše uradili. Došao sam 2000. kako bi spasio Real Madrid i to sam učinio. Danas sam tu kako bi spasio fudbal. Real Madrid će završiti svoj put u Ligi prvaka. Niko nas ne može izbaciti. Ista stvar je i s La Ligom. UEFA je uništila mnoge klubove. Monopolu mora doći kraj”, kaže Perez i dodaje.

“Moramo motivisati mlade ljude i ubijediti ih da prate zanimljiv fudbal. Liga prvaka počinje biti zanimljiva tek od četvrtfinala. Nisam mogao stajati i gledati kako fudbal umire pred mojim očima. 15 klubova osnivača su najbitniji. Možda i Napoli bude pozvan za godinu ili dvije. Real Madrid neće početi od nule. Niko nam ne može oduzeti osvojene titule”.

Ipak, predsjednik Real Madrida spreman je na pregovore s UEFA-om i FIFA-om i nada se da će oni početi što prije kako bi se ova situacija riješila.

“Želimo početi pregovore što prije. Čelnici FIFA-e i UEFA-e ne bi trebali biti ljuti. Ja ne uzimam novac od Real Madrida. Ja ako želim dres Reala, moram ga kupiti. Znam da sam predsjednik ovog takmičenja. Ne znam do kad ću obnašati tu funkciju. Vjerovatno dok ne dobijem otkaz Na ovom projektu radim već dugo vremena. Svaki je predsjednik potpisao ugovor i niko ne može napustiti takmičenje. Sve je urađeno u dogovoru”, rekao je Perez.

Portal SportSport.ba 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close