Odzvonilo basnoslovnim transferima u nogometu?

Europska unija je najavila da će stati na kraj basnoslovnim iznosima koji se isplaćuju prilikom transfera sportaša. Od novih pravila bi zbog uvođenja tzv. fairplay pristojbe trebali profitirati manji klubovi.

Cilj najnovije inicijative Europske komisije je “kroz bolju raspodjelu stvoriti uvjete za pošteno i uravnoteženo tržišno natjecanje između klubova”. Ono što se zapravo krije iza ove formulacije koja proizilazi iz nacrta radne grupe Europske komisije pod nazivom “Good Governance in Sport” bi zapravo moglo do temelja revolucionirati sadašnju praksu prilikom transfera igrača iz jednog u drugi klub.

Plan u 8 točaka

Stručnjaci Europske komisije su, zajedno s predstavnicima vodećih nogometnih udruga FIFA-e, UEAF-e, EPFL-a (Europskih profesionalnih liga i ECA (Europska udruga klubova), predstavili plan s 8 točaka koji bi trebao do kraja godine pretočen u gotov koncept. Jedna od najvažnijih točaka je klauzula o uvođenju tzv. “Fairplay pristojbe” koja bi se u korist manjih klubova plaćala u slučaju da iznos prilikom transfera sportaša prijeđe određeni iznos. Oko visine iznosa se još ne zna ništa ali o njemu bi zajednički trebali dogovoriti predstavnici međunarodnih nogometnih organizacija i klubova. Nadalje bi transferi trebali postati transparentniji te bi trebala biti detaljnije pojašnjena uloga posrednika. To se posebice odnosi na ulogu agenata koji pojedine igrače posuđuju klubovima. Osim toga bi tzv. “Buy out” klauzule u ugovorima o transferu trebale biti “primjerenije”. Time bi iznosi poput 250 milijuna eura koliko je FC Barcelona platila za “otkup” Lionela Messija postali nemogući. Jadna od ukupno 8 točaka koncepta se odnosi i na tzv. zaštitno razdoblje tijekom kojeg igrač na smije napustiti klub. To vremensko razdoblje se ubuduće ne bi smjelo produljivati jer to “povisuje otkupne svote”.

Dvojbe glede zakonitosti

Reforma tržišta profesionalnih sportaša time bi, po prvi put nakon 17 godina i presude u slučaju Bosman, doživjela novi uzlet. Belgijski profesionalni nogometaš Jean-Marc Bosman podnio je tada tužbu (i dobio spor) pred Europskim sudom protiv visoke svote koju je njegov klub tražio kao odštetu i to čak nakon isteka ugovora. Najnoviji politički impuls bi trebao smanjiti neravnotežu između siromašnih i bogatih klubova. Od svih svota koje se isplate prilikom transfera kod manjih i amaterskih klubova završava tek oko 2 posto, stoji u dokumentu Europske komisije. Na neprihvatljive prakse prilikom transfera sportaša Europska komisija je u dokumentu pod nazivom “Razvoj europske dimenzije sporta” ukazivala još 2011. Ovdje se utvrđuje kako transferi sportaša uvijek iznova izazivaju pozornost javnosti jer “postoje dvojbe glede zakonitosti i transparentnosti prilikom protoka velikih novčanih iznosa”. Ukupna suma isplaćena za transfere se u razdoblju od 1995. do 2011. povećala za sedam puta.

Autor: Nenad Kreizer (sid)

Odgovorni urednik: Svetozar Savić
dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close