Održane promocije japanskog prevoda knjige “Djetinjstvo u ratu”

Sredinom novembra u Japanu je održana serija prezentacija japanskog izdanja knjige ‘Djetinjstvo u ratu’. Promocije su održane u Tokyu i Kyotu, a japanski prevod objavila je Shueisha Inc, jedna od najvećih izdavačkih kuća u Japanu.
Podsjećamo, knjiga ‘Djetinjstvo u ratu’ autora Jasminka Halilovića objavljena je u BiH 2013. godine. Nakon velikog uspjeha knjige u zemlji, održan je niz promocija u inostranstvu uključujući i onu u Evropskom parlamentu, dok je prošle godine u Austriji objavljeno njemačko izdanje knjige.

Na prevodu knjige na japanski jezik radila je jedna od najpoznatijih savremenih japanskih književnica, Mitsuyo Kakuta, te profesor i autor Zen Chida, govornik bosanskog jezika koji je bio i prevodilac Ivice Osima dok je naš stručnjak bio selektor nogometne reprezentacije Japana. Upravo je Ivica Osim, koji u Japanu uživa status velike zvijezde, napisao i predgovor za japansko izdanje knjige ‘Djetinjstvo u ratu’.
Objavljivanje knjige ‘Djetinjstvo u ratu’ izazvalo je neobično mnogo pažnje u japanskoj javnosti, posebno zbog aktuelnih sigurnosnih prijetnji i promjena japanskog ustava koje omogućavaju zemlji učešće u ratovima. Tako je književnica Mitsuyo Kakuta izjavila: “Kada sam prije dvije godine odlučila prevesti ovu knjigu, uradila sam to jer mi je u razgovoru autor Jasminko Halilović rekao da je ova knjiga njegov poziv za mir. Htjela sam pojačati njegov glas, i zbog toga sam se odlučila prevesti knjigu. Nisam ni sanjala da ću samo dvije godine poslije i ja imati potrebu reći da je ovaj prevod sada moj poziv za mir. Zbog toga sam izuzetno zahvalna.”
O knjizi ‘Djetinjstvo u ratu’ u Japanu su izvještavali i neki od najznačajnijih medija, a knjiga se već nalazi u preko 1.000 biblioteka širom zemlje. Prezentacija knjige održana je i na jednom od najznačajnijih japanskih univerziteta, Univerzitetu u Kyotu.
Autor knjige i projekta, Jasminko Halilović, zahvalio se na promocijama japanskom narodu za kontinuiranu pomoć BiH, uključujući i doprinos obnovi njegove osnovne škole, te poručio da se nada da će Japan ostati jedna od rijetkih velikih sila koja će svoju moć u svijetu dokazivati obnavljanjem, a ne rušenjem.
Ovom prilikom u Japanu je najavljeno i otvaranje Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu naredne godine.

djetinstvo-u-ratu-03242

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close