Održana sjednica Rijaseta

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održao je 07. marta 2013. godine u Sarajevu redovnu sjednicu kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Pored članova Rijaseta sjednici su prisustvovale sve muftije iz Bosne i Hercegovine i rukovodioci stručnih službi Rijaseta.

sjed-rij-03-2013-1

 

Rijaset Islamske zajednice je razmatrao i, nakon rasprave o sadržaju i metodologiji izrade, usvojio Izvještaj o radu Rijaseta Islamske zajednice i njegovih ustanova. Izvještaj je ocijenjen obimnim i informativnim te daje pregled raznovrsnih aktivnosti organa i ustanova Islamske zajednice. Konstatirano je da je na temelju Izvještaja vidljiv pad nateliteta, posebno je to očito kroz upis u mektebe i pohađanje islamske vjeronauke, zatim se uočava smanjenje broja povratnika ali i teško stanje u povratničkim medžlisima. Na dnevnom redu sjednice Rijaseta bio je Finansijski izvještaj za 2012. godine koji je, nakon iscrpne analize izvršenja budžeta, usvojen. Na sjednici je posebno istaknuta finansijska disciplina, pridržavanje planiranih budžetskih troškova te naglašeno da je Rijaset Islasmke zajednice pozitivno poslovao. Također je na sjednici razmatran i usvojen budžet Rijaseta za 2013. godinu.

Nacrt Platforme za promjene Ustava Islamske zajednice, koji je predočen članovima Rijaseta, uz iznesene primjedbe, dobio je podršku Rijaseta i bit će upućen na javnu raspravu koja će trajati 15 dana a najkasnije do 25. marta 2013. godine. Po okončanju javne rasprave, Rijaset će ovaj dokument, nakon što ga usvoji u konačnoj formi na narednoj sjednici, uputiti Saboru Islamske zajednice na usvajanje.

Rijaset Islamske zajednice je dao saglasnost na prijedloge Vakufske direkcije na nova uvakufljenja i promet vakufskim nekretninama te formiranje džemata Krušnica, Medžlis Islamske zajednice Bosanska Krupa.

sjed-rij-03-2013-2

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović je imenovan, umjesto rahmetli Muhameda Salkića, za člana Komsije za pregovore s državom radi potpisivanja ugovora između države i Islamske zajednice, dok je na prijedlog Vjerskoprosvjetne službe imenovana Disciplinska komisija za vjeroučitelje na čijem je čelu dr. Zuhdija Adilović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnosću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

rijaset.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close