Održan jednosatni štrajk zdravstvenih radnika u ZDK

Jednosatni štrajk upozorenja održan je danas u svim zdravstvenim organizacijama Zeničko-dobojskog kantona. Štrajkom su zdravstveni radnici izrazili nezadovoljstvo trenutnim položajem uposlenih u ovoj oblasti, te odnosom Kantonalne vlade prema stanju u zdravstvu.

Vladi ZDK upućeni su zahtjevi koji se odnose na poboljšanje socio-ekonomskog statusa ljekara. Između ostalog zatraženo je povećanje plata prema datom prijedlogu izmjena koeficijenata u Kolektivnom ugovoru, zatim poštivanje postojećeg Kolektivnog ugovora, konkretno stavka o povećanju plata na ime povećanja troškova života, te je zatraženo da se Sindikat ljekara tretira kao ravnopravan partner u svim pregovorima kada je u pitanju zdravstvo.

S obzirom da je prošlo više od mjesec dana roka bez odgovora od Vlade ZDK, odlučeno je da se danas održi štrajk upozorenja.

“Željeli smo na ovaj način skrenuti pažnju javnosti na činjenicu da se sa ovogodišnjim budžetskim planom od 500 hiljada KM, raspoređenih na sve zdravstvene ustanove na području ZDK, ne može ići naprijed”, upozorio je predsjednik Sindikata dr Haris Husremović.

“Naša sindikalna borba počela je s ciljem da se podigne socijalni status ljekara, ali ona sada prerasta u borbu za poboljšanje općeg stanja u zdravstvu. Ne smijemo dopustiti propast našeg zdravstva, jer to ne zaslužuju zdravstveni radnici, a pogotovo ne pacijenti koji već osjete posljedice nedostatka razumijevanja odgovornih za situaciju u oblasti zdravstva”, ističe Husremović.

U Sindikatu ne isključuju i moguću organizaciju generalnog štrajka ukoliko u skorije vrijeme ne počnu pregovori o postavljenim zahtjevima.

federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close