Odluka suda u Strazburu je svjetska sramota

Nakon današnje jednoglasne odluke kojom je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio žalbu koju su preživjeli Srebreničani prethodno uložili na presudu Vrhovnog suda Holandije, koji je prošle godine odlučio da Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja, uslijedile su i reakcije.

Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić kazala je za agenciju Anadolija da je “ovo još jedna svjetska sramota i da ne može da vjeruje u ovakvu odluku”.

“Neću da vjerujem jer su takvom presudom prekršena sva ljudska i moralna prava. Tako da sada možemo da kažemo da je to urađeno zbog toga što smo mi muslimani. Znači, muslimani su osuđeni na smrt, muslimani nemaju pravo glasa i njih treba, ne samo ubijati nego i kazniti ako traže svoja ljudska prava”, izjavila je Subašić.

Ona izjavila da je ogorčena presudom suda u Strazburu, te naglasila da takvu odluku članovi porodica srebreničkih žrtava ne mogu priznati.

“Neka bude sram sudija, tužioca koji su donijeli ovakvu odluku. Oni ubijaju žrtve i isti su kao oni koji su počinili zločin i genocide. Ovo je politička presuda, a ne pravna”, poručila je Subašić.

“Evropska i svjetska politika govori da su muslimani u BiH osuđeni na smrt I da nemaju pravo glasa”, istakla je.

U slučaju Majke Srebrenice i Ostali protiv Holandije, sud u Strazburu je jednaglasno donio odluku da je žalba neprihvatljiva naglasivši da je navedena odluka konačna, odnosno Majke Srebenice ne mogu više podnijeti istu žalbu na sudu u Strazburu.

Naime, prema uloženoj žalbi majki Srebenice, Evropski sud za ljudska prava trebao je ispitati imunitet Ujedinjenih naroda u slučaju genocida u Srebrenici.

Podsjećamo, sud u Holandiji je u aprilu prošle godine odlučio da Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja, te da se ni na jednom sudu ne može dokazati odgovornost svjetske organizacije.

Sud u Strazburu je kao obrazloženje za ovakvu odluku naveo kako Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa kao nevladina organizacija nije direktno pogođena pitanjem zbog kojeg se žalila naglasivši da ne može tvrditi da je “žrtva” kršenja ljudskih prava.

Također, sud je odbacio žalbu majki Srebrenice kao neosnovanu jer davanje imuniteta Ujedinjenim narodima ima legitimnu svrhu, kao i da bi stavljanje vojnih operacija UN-a pod utjecaj nacionalnog zakonodsvstva značilo odobravanje državama da se miješaju u ključne misije UN-a u svijetu.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close