Odlike psihopata su šarm, samopouzdanje i manipulacije

Pogrešna su uvjerenja da su psihopate po pravilu nasilnici, kriminalci ili serijske ubice, jer njih, prije svega, odlikuju inteligencija, šarm i samopouzdanje.

Na to je upozorio dr. Kevin Daton (Dutton), predavač iz oblasti nauke i religije na Univerzitetu Kembridž, u svojoj knjizi “Mudrost psihopate”.

U podnaslovu knjige “Šta nas sveci, špijuni i serijske ubice mogu naučiti o uspjehu” ovaj britanski istraživač na polju psihologije kaže da su bezobzirnost i hladnokrvno rasuđivanje u stresnim situacijama te sposobnost manipulacije i kontrole nad drugima, također,  osnovne osobine psihopatske ličnosti.

 

“Mudrost psihopate”

 

– U većini slučajeva psihopate su na prvi pogled odgovorne i precizne osobe, zbog čega ih laici teško identificiraju. Po pravilu ne posjeduju mogućnost odgađanja potreba i zadovoljstva, izvrsno manipuliraju, a na taj način nastoje kompenzirati neki unutrašnji konflikt koji ih suštinski čini bolesnima – napominje za “Dnevni avaz” psiholog iz Banje Luke Aleksandar Milić.

Među top 10 profesija koje najviše privlače psihopate predavač s Kembridža na prvo mjesto stavlja izvršne direktore, zatim advokate, TV lica, trgovačke zastupnike, hirurge, novinare, policajce, svećenike…

S druge strane, psihopate, kako je ustanovio Daton, izbjegavaju zanimanja koja zahtijevaju brigu, pažnju, saosjećanje i bliskost s ljudima.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close