Odličan nastup bh. plivačica na EP u Francuskoj

Bh. plivačica Ivana Ninković oborila je tri puta bh. rekord te zauzela odlično deseto mjesto na 50 metara prsno na Evropskom prvenstvu koje je održano u Šartru. Nina Žarković je oborila jedan rekord.

(Nezavisne)

Ninkovićeva je na 50 metara prsno isplivala rekord u kvalifikacijama (31,63 sekunde), a zatim i u polufinalu (31,46) gdje bila deseta. Rekord je popravila i na 100 metara prsno (1:10,17 minuta) gdje je bila 25.

“Veoma sam zadovoljna isplivanim rezultatima, a pogotovo ulaskom u polufinale trke na 50 metara prsno, gdje sam bila deseta. Sada vidim da finaliskinje, pa ni osvajačice medalja, nisu daleko od mene. U narednom periodu posvetiću se otklanjanju grešaka koje smo moj trener Željko Panić i ja uočili, pa samim tim možemo očekivati i bolji rezultat”, rekla je Ninkovićeva.

Druga bh. predstavnica Nina Žarković juče je oborila rekord na 50 metara slobodno isplivavši ovu dionicu ispod 26 sekundi. Novi rekord iznosi 25,95, što je bilo dovoljno za 28. mjesto u Evropi. Za ulazak u polufinale bilo je potrebno da ispliva četiri desetinke bolje vrijeme. Ona je prethodno bila 37. na 100 metara slobodno (57,07) i 38. na 50 metara delfin (28,42).

“Veoma sam srećna jer sam posljednji dan Evropskog prvenstva isplivala rekord BiH, a polufinale mi je promaklo za samo četiri desetinke. Nažalost, prethodne dvije trke sam lošije plivala jer sam imala tremu zbog prvog učešća na velikom takmičenju, ali u nedjelju sam pokazala da je ta trema iza mene. I ja imam mnogo grešaka koje moram da otklonim, tako da ćemo se u narednom periodu Ivana i ja, zajedno sa trenerom posvetiti tome”, istakla je Žarkovićeva.

-Veoma sam srećna jer sam posljednji dan EP isplivala rekord BiH

Panić je zadovoljan rezultatima, prije svega, jer je sa Ninkovićevom i Žarkovićevom radio samo dva i po mjeseca, ali ističe da ima prostora za napredak.

“Ivana je napravila istorijski pomak u plivanju u BiH! Ulaskom u polufinale trke 50 metara prsno (samo 23 stotinke su je dijelile od finala) pokazala je zavidan nivo rezultata koji zaslužuje pažnju nadležnih. Napravili smo veliki pomak u periodu kada moje plivačice nisu spremne u potpunosti. Početkom decembra Nina i Ivana biće testirane kako bismo odredili trenutno stanje kondicije, nakon čega ćemo znati koje potencijale moramo razvijati u periodu koji je ispred nas. Tu će nam pomoći profesor doktor Milivoj Dopsaj, prodekan za nastavu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu”, rekao je Panić.

On je zahvalio Ministartsu za porodicu, omladinu i sport koje dalo 3.000 KM za odlazak tima u Francusku. Ostatak novca, oko 4.000 KM, izdvojen je iz budžeta Plivačkog kluba Olimp, čije su Ninkovićeva i Žarkovićeva članice, ili je pozajmljen.

“Zahvaljujemo ministru Nadi Tešanović, koja je zajedno sa njenim timom, prepoznala naš kvalitet, ali i trenerima i Upravi Olimpa. Očekujemo mnogo veću podršku istih, ali i drugih nadležnih institucija. Bez adekvatne pomoći neće biti ni prilike za napredak”, rekao je Panić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close