Odigrano dvanaest pripremnih utakmica: Košarkaši BiH u srijedu putuju na Eurobasket

Seniorska košarkaška reprezentacija naše države porazila je Estoniju u trećem kolu turnira u Zagrebu rezultatom 85:76, čime je okončala niz od dvanaest prijateljskih utakmica koje je odigrala prije odlaska na Eurobasket u Francuskoj.

Naša reprezentacija mnogo boljom igrom, za razliku od prethodnih susreta, došla je do rutinskog trijumfa i tek četvrte pobjede u sklopu pripremnog perioda. Najzaslužniji za pobjedu naše selekcije bili su Andrija Stipanović sa 19 poena i Kikanović sa 15. Renfroe je dodao 12 poena i imao tri asistencije.

Prije Hrvatske naši momci su učestvovali na turnirima u Sloveniji, Turskoj i Grčkoj gdje su u devet odigranih utakmica upisali samo dvije pobjede, i to protiv reprezentacija Gruzije i Tunisa.

Turnir u Zagrebu bio je završna provjera za izabranike Duška Ivanovića koji su po završetku utakmice protiv Estonije doputovali u Sarajevo. Nakon dana pauze, danas će biti održan jedan od tri treninga prije puta na Eurobasket u Francuskoj koji je planiran za srijedu. Selektor Ivanović će prije polaska na najveću evropsku košarkašku smotru objaviti spisak od dvanaest igrača koji će braniti naše boje, među kojima se neće naći Teletović, Nurkić i Đedović.

Bez obzira na nešto lošiji učinak naših momaka u pripremnim utakmica,generalni sekretar Košarkaško saveza BiH Harun Mahmutović naglasio je kako vjeruje u selektora i njegove izabranike, te da prijateljske utakmice ne pokazuju pravu snagu i spremu reprezentacije.

– Prijateljske utakmice ne znače ništa. Jedni druge skautiramo, uigravaju se akcije gdje se testiraju igrači. Niti jedna selekcija ne daje svoj maksimum niti pokazuje najjače oružje. Vjerujem u selektora Ivanovića. Čovjek je koji zna šta radi i to će svakako rezultirati. Poput svih naših momaka vjerujem da možemo proći u drugi krug, rekao je Mahmutović.

PIŠE: N. BEĆIREVIĆ – Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close