Bh. fotograf Haris Begić igra izbjeglicu iz Sarajeva u austrijskom filmu o Jevrejima

Mladi bh. fotograf iz Sarajeva Haris Begić izabran je za jednog od glumaca u austrijskom filmu “Wir sind am leben”, koji je nastao u produkciji studija GRAF film.

Scenarij za austrijski film nastao je na osnovu knjige “Joskos kinder”, koja donosi istinitu priču ratne tematike o mladim Jevrejima koji se susreću s raznim problemima.

Harisu Begiću pripala je uloga Salomona, izbjeglice iz Sarajeva, u kojeg se zaljubljuje glavna junakinja u filmu.

“Imao sam sedam dana snimanja koji su bili vrlo iscrpljujući i naporni. Proveo sam mjesec dana u Austriji, Italiji i Sloveniji i bio sam ponosan što sarađujem sa jednom od najjačih filmskih produkcija na njemačkom govornom području”, kazao je za Klix.ba Haris Begić.

Ovo nije prvo glumačko iskustvo mladog fotografa – igrao je glavnu ulogu u kratkometražnom filmu Igora Drljače, “Woman in purple” iz 2009. godine, a pojavio se i u jednoj reklami zajedno sa bh. glumcima Jasnom Žalicom, Milanom Pavlovićem, Filipom Radošem i drugima.

Priliku da igra u filmu “Wir sind am leben” dobio je putem agencije za talente iz Sarajeva Zona.

Haris Begić rođen je u Holandiji 1995. godine, a kao četverogodišnjak je doselio u Sarajevo, gdje je završio Prvu gimnaziju, jezički smjer.

Prve profesionalne korake je napravio radeći za nekoliko informativnih web portala, između ostalog i za portal Klix.ba, nakon čega je postao freelance fotograf, fokusiravši svoj rad na pričanje priča.

Kao freelancer je imao priliku prisustvovati različitim događajima i svoje je fotografije plasirao na nekim od najznačajnijih medija u svijetu. Prisustvovao je velikim protestima u Sarajevu u februaru 2014. godine, gdje je u krugu demonstranata ušao u zgradu Vlade koja je gorjela. Na inicijativu Reutersove centrale u Sarajevu njegove su fotografije objavljivane u brojnim svjetskim medijima: Reuters, European Press Agency, BBC News, te The New York Times. Pored toga, njegove tri fotografije su bile izabrane kao fotografije dana National Geographica.

Dvije godine uzastopno Begićevi radovi su ušli u pedeset najboljih u regiji, a učestvovao je i na konkursu “Fotografija godine Bosne i Hercegovine” međunarodnog karaktera. Na međunarodnom konkursu “Rovinj photodays” je osvojio 5. mjesto.

Nedavno je njegova fotografija mostarskog skakača izabrana za jednu od najboljih fotografija u selekciji National Geographica.

Haris Begić trenutno studira na Političkim naukama na Univerzitetu u Sarajevu, a u oktobru seli u Holandiju, gdje počinje školovanje na fotografskoj akademiji u Den Hagu.

(Klix.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close