Odbor za podizanje spomenika posjetio Zavičajni muzej u Visokom: Kralj Tvrtko pred zgradom Parlamenta BiH

Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, koji su ujedno u Inicijativnom odboru za podizanje spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, posjetili su Zavičajni muzej u Visokom.

Oslobođenje

Projekat izgradnje spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u centru Sarajeva pokrenuli su Prva organizacija djece i mladih Dječiji pokret za mir, ljubav, prijateljstvo i regionalno udruženje Organizatori otpora Krajine Sove Krajine.

– Sarajevo neće biti zadnji grad jer, kao što znate, urađen je spomenik u Tuzli. Imamo u Visokom, odnosno u Milima, dijelove, ostatke srušenog spomenika koji će, nadam se, naš umjetnik Adis Fejzić obnoviti i podići ponovo. Znači, bit će to prvi rad na temeljnom spomeniku u Visokom, a onda će raditi u Sarajevu taj grandiozni spomenik, jer je glavni grad već trebao da ima takav spomenik s obzirom na to da je Tvrtko temelj Bosne, kazala je Ivana Mostarac, predsjednica Inicijativnog odbora za podizanje spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Dr. Mirsad Priganica, profesor filozofije, istakao je kako je inicijalno pokrenut projekat izgradnje spomenika kralju Tvrtku.

– Međutim, u perspektivi imamo namjeru napraviti čitavu aleju spomenika ili figura bosanskih banova i kraljeva na teritoriji Sarajeva. Ukoliko uradimo spomenik kralju Tvrtku, to će biti integrativni koncept i za sve etno-nacionalne skupine u Bosni i Hercegovini, istakao je dr. Priganica.

Tokom posjete Zavičajnom muzeju, gosti su obišli izložbeni prostor na prvom spratu i lapidarij, a posebno su bili oduševljeni autentičnim kamenim vratima sa tvrđave srednjovjekovnog bosanskog grada Visoki.

Iz Inicijativnog odbora poručili su da projektom podizanja spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću žele i na ovaj način pokazati da Bosna ima hiljadugodišnju tradiciju i kulturu.

Statua visoka osam metara u budućnosti bi trebala biti postavljena ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close