Od plate ostane za hljeb i paštetu

Četvoročlanoj porodici, od koje je zaposlen samo jedan član, kada plati sve troškove od plate, dnevno za hranu ostanu tek tri marke. Za toliko novca mogu da se kupe tek jedan hljeb i nešto kvalitetnija pašteta u konzervi od 150 grama. Plata je, tako bar tvrde statističari, u BiH “teška” 816 maraka, mada, ako ćemo realno, o tolikom iznosu na tekućim računima brojni radnici samo sanjaju.

Autor: Dragan Sladojević – Nezavisne novine

Uzmemo li da je za kiriju u dvosobnom stanu u većem bh. gradu mjesečno potrebno izdvojiti 400 maraka, a još bar 80 za grijanje, zaključuje se da samo dvije stavke osiromaše više od pola kućnog budžeta.

Račun za struju gotovo uvijek odnese minimalno 30 maraka, a oni štedljiviji isto toliko svakog mjeseca izdvajaju za telefonske troškove. Kablovska televizija i internet, zajedno sa nezaobilaznom RTV taksom, koštaju oko 45 maraka, a za mjesečnu kartu školarcu je potrebno izdvojiti još bar 25 KM.

Bar 40 maraka treba odvojiti za poneki jeftiniji odjevni predmet, a ni nabrojane stavke nisu svi troškovi koje domaćinstvo ima svakog mjeseca. Naime, u Savezu sindikata RS izračunali su da je porodici za higijenu i njegu zdravlja mjesečno potrebno 76 maraka.

U ovu analizu nisu svrstani i brojni drugi izdaci, poput goriva i sličnih troškova, već je nabrojano samo ono najosnovnije, što odnosi 726 maraka, tako da 90 KM ostane za hranu, što je tri marke mjesečno.

U nevladinom sektoru naglašavaju da je bh. potrošačima iz dana u dan sve teže.

“Svaki dan vidimo kako cijene bukvalno divljaju i niko se ne zapita kako to da zaustavi. Istovremeno, plate više ne stagniraju, već su sve manje i manje”, ocjenuje Nedeljka – Neška Ilijić, izvršni direktor Udruženja građana “Oaza” Trebinje.

Da su vremena sve teža, ocjenjuju i ombudsmani za zaštitu potrošača u BiH, koji kažu da je evidentno da je u posljednjih nekoliko godina porast troškova života u BiH mnogo veći od porasta plata.

“Ako znamo da primanja pojedinih obitelji u kojima je samo jedan član zaposlen ne prelaze ni 500 KM mjesečno, jasno je da u takvim slučajevima nema smisla govoriti o dostojanstvenom životu i ekonomskim interesima potrošača, nego o pukom preživljavanju do sljedeće plaće”, ističu ombudsmani.

Troškovi četvoročlane porodice

Kirija – 400

Grijanje – 80

Higijena i njega zdravlja – 76

Kablovska TV, internet, RTV taksa – 45

Struja – 30

Telefon – 30

Oblačenje – 40

Mjesečna karta – 25

(Napomena: Navedeni iznosi su u KM)

 

Tekst je preuzet iz Nezavisnih novina

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close