Od januara u BiH registrovano 2.618 falsifikovanih novčanica

U periodu od 1. januara do 5. novembra 2015, u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) registrovano je ukupno 2.618 komada falsifikovanih novčanica i kovanica svih valuta i apoena.

Kod KM novčanica, registrovano je ukupno 998 komada falsifikovanih novčanica, od kojih najviše u apoenu od 20 KM (634 komada), zatim od 50 KM (202 komada), te u apoenu od 100 KM (118 komada).

Od 1.376 komada falsifikovanih kovanica KM, najčešće je falsifikovan apoen od 1 KM (964 komada), zatim od 5 KM (314 komada), a najmanje apoen od 2 KM (98 komada).

“U istom periodu, registrovana su 163 komada falsifikovanih novčanica eura, a najzastupljeniji je apoen od 20 EUR sa 48 komada, zatim od 50 EUR (43 komada), te apoen od 100 EUR (32 komada). Osim novčanica KM i EUR, registrovan je i 81 komad falsifikovanih novčanica u drugim valutama, od čega 77 komada falsifikata USD, dva komada GBP, te po jedan falsifikat u SEK i AUD”, kažu iz CBBH.

Na pitanje, kako prepoznati falsifikovanu novčanicu, iz CBBH odgovaraju:

“Osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitne elemente koji se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme. Tako npr. kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni žig i zaštitna nit.

“Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenljivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra.

“Preporučljivo je provjeriti što više ovih elemenata na sumnjivoj novčanici, pa i uporediti ih s elementima na drugoj novčanici koja nije sporna. Osim ovih zaštitnih elemenata, postoje i elementi koji se provjeravaju upotrebom odgovarajuće opreme, a koju koriste banke i druge institucije.

“Falsifikovane kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i sl.

“Ukoliko dođu u posjed falsifikovanog novca građani trebaju to prijaviti policiji”, podsjećaju iz CBBH.

Nezavisne

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close