Od 11. – 14.04. pojačana akcija kontrole mladih vozača-početnika

Od strane Odsjeka za koordinaciju i usmjeravanje bezbjednosti saobraćaja kontinuirano se vrši analiza i prati procjena u oblasti bezbjednosti saobraćaja, posebno kada su u pitanju podaci koji se odnose na broj saobraćajnih nezgoda, posljedice, vrijeme kada se najčešće čine prekršaji i ugrožava bezbjednost saobraćaja, te starosnu dob učesnika koji čine prekršaje i učestvuju u saobraćajnim nezgodama. Izvršenom analizom dnevnih aktivnosti policijskih službenika, utvrđeno je da je nastavljena pojava činjenja prekršaja od strane mladih vozača-početnika i vozača mlađe starosne dobi, što rezultira nastajanjem saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

Činjenje prekršaja se ogleda u tome da vozači mlađe starosne dobi upravljaju vozilima:

§ pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava,

§ brzinom većom od dozvoljene,

§ koriste mobilni telefon za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju,

§ ne koriste sigurnosni pojas za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju,

§ preticanjem ispred vrha prevoja ili u krivini gdje je preglednost puta nedovoljna i mjestima gdje je to saobraćajnim znakom zabranjeno,

§ neprilagođenom brzinom kretanja vozila osobinama i stanju puta, smanjenjem brzine kretanja što predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobraćaja i naglim povećanjem brzine kretanja tako da dolazi do stvaranja prekomjerne buke i škripe usljed proklizavanja pogonskih točkova.

Vozači-početnici najčešće čine prekršaje tako što upravljaju vozilima:

§ prije isteka dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole voze većom brzinom od propisane;

§ poslije 23,00 sata, bez prisustva suvozača starijeg od 25 godina, koji posjeduje vozačku dozvolu i nema smetnji sukladno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH;

§ bez znaka “P” na vozilu prije isteka dvije godine.

Na osnovu navedenog, u vremenskom periodu od 11.04.2014. godine (petak), od 20,00 sati, do 14.04.2014. godine (ponedjeljak), do 06,00 sati, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će na svim putevima na području Kantona vršiti akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu mladih vozača-početnika i vozača mlađe starosne dobi. Aktivnosti policijskih službenika u naznačenoj akciji bit će usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema mladim vozačima i vozačima-početnicima za koje se utvrdi da su počinili prekršaje iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te će se sankcionisati i drugi učesnici u saobraćaju u slučajevima kršenja propisa iz pomenutog zakona.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ovom prilikom apeluje na sve vozače da se pridržavaju svih saobraćajnih propisa, kako bi zaštitili sebe, lica koja prevoze, te druge učesnike u saobraćaju.

www.magazinplus.eu – MUP ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close