Oči Federacije uprte u Mostar

Sastanak predstavnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) održat će se danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru i predviđen je u tri dijela. Kako se doznaje, prvi se dio odnosi na državni nivo i nositelji najznačajnijih pozicija u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH u ime SDA i HDZ-a razgovarat će o funkcioniranju Predsjedništva, Parlamentarne skupštine, Vijeća ministara BiH i prioritetima u radu tih institucija.

U drugom će dijelu najviši nositelji vlasti iz HDZ-a i SDA na federalnoj razini razgovarati o funkcioniranju i prioritetima u djelovanju Vlade, Parlamenta i predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, a nakon toga će biti sastanak užih stranačkih rukovodstava, neka vrsta plenarnog sastanka, u koji će biti uključeni i sudionici prethodnih sastanaka.

”Vjerujem kako ćemo na sastanku sa SDA otvoriti ključna pitanja oko funkcioniranja svih razina vlasti jer smatramo da nismo uspostavili kvalitetan mehanizam koji nas veže kao partnere”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj se razgovaralo o funkconiranju vlasti u BiH na svim razinama.

Dodao je kako će od današnjih razgovora ovisiti dinamika sastanaka s drugim strankama, potencijalnim partnerima s kojima se treba razgovarati. Istaknuo je kako HDZ BiH sa SDA želi nastaviti partnerstvo i pretvoriti ga u strateško jer, kako je kazao, to je put da se riješe tri ključna pitanja u BiH.

”To je euroatlantski put BiH, ekonomsko-socijalna stabilnost i transformiranje BiH da bude funkcionalnija od ovoga kakva je danas. Mislim da ta tri pitanja možemo rješavati sa SDA, a sutra ćemo s njima vidjeti s kime još ići dalje”, kazao je Čović.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac potvrdio je kako će se na današnjem sastanku razgovarati o prioritetima parlamentarne većine na svim razinama, a posebice o uspostavljanju stabilne parlamentarne većine na razini Federacije BiH.

Na pitanje kako doći do stabilne parlamentarne većine, posebno na razini FBiH, Genjac je odgovorio: ”Ne smijemo biti u poziciji da jedan ili dva zastupnika zbog, ponekad, i svojih osobnih razloga ugroze funkcioniranje i parlamenta i vlade”.

”Moramo imati dovoljan broj ruku u okviru te parlamentarne većine koja će omogućiti da se provode politike stranaka koje su unutra, a ne osobni interesi pojedinaca koji su u okviru 50 zastupnika. Imajući u vidu da su HDZ i SDA nezaobilazni, to omogućava jedino DF i SBB, uz ove dvije stranke. Mi dakle imamo alternativu DF ili SBB ili obje stranke da se uključe, što je na razini teoretske mogućnosti”, kazao je Genjac. Po njegovim riječima, daljnji razgovori će opredijeliti koji će biti izbor i odnos tih stranaka, odnosno njihovo gledanje, njihov pristup ovom problemu, a istodobno i odnos SDA i HDZ-a prema tom pitanju.

Upitan podrazumijeva li ta većina i Stranku za BiH i A-SDA, Genjac je kazao kako ta većina treba biti ”što je moguće komotnija i funkcionalnija”.
”To znači da ona treba imati i u Predstavničkom domu Federacije dovoljno zastupnika unutar te većine, ali i u Domu naroda Parlamenta Federacije dovoljan broj delegata u okviru te većine. Zato je stav SDA kako bi bilo dobro da pored te alternative DF ili SBB, unutra budu i Stranka za BiH i A-SDA i HDZ 1990, jer jedino ta kombinacija osigurava da se i u Predstavničkom domu i u Domu naroda ima jedna relaksirana i funkcionirajuća parlamentarna većina”, kazao je Genjac, te dodao kako će SDA zastupati to načelo. Po njegovim riječima, mnogo će toga biti jasnije u narednih nekoliko dana i nakon današnjeg sastanka izaslanstava SDA i HDZ-a BiH.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close