Kultura življenjaLifestyle

Objavljene preporuke, evo kakvo će biti kupanje u moru ovog ljeta

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama tokom epidemije, te za kupanje na bazenima i u vodenim parkovima. Maksimalan broj osoba na plažama ograničen na 15 na površini od 100 četvornih metara

Riječ je o dva odvojena dokumenta. Što se tiče kupanja u moru, vrijede opće preporuke. To su da obavijesti moraju biti vidljive.

Na vidljivom mjestu na ulazu, kao i u samom prostoru gdje borave posjetitelji, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite kojih se treba pridržavati ili koje vrijede u tom prostoru, stoji u prvoj obavijesti.

Za prostore morskih i slatkovodnih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 četvornih metara neto površine prostora, stoji u preporukama HZJZ-a.

Uz to, za sve posjetitelje i zaposlenike savjetuje se pridržavanje pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metar, što uključuje i distancu prilikom kupanja.

Također, na ulazu i u samom prostoru gdje borave posjetitelji nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite, kojih se treba pridržavati ili koje vrijede u tom prostoru.

Na morskim i slatkovodnim kupalištima je na razumnim razmacima te na vidljivim mjestima nužno postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom.

Također, koncesionar treba odvojiti ležaljke tako da se osigura fizička distanca i osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere. Ležaljke treba dezinficirati nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prije nego je drugi gost koristi.

Treba pojačati čišćenje i dezinfekciju sanitarnih prostora svaka dva sata (po potrebi i češće), kao i pojačati broj zaposlenika za dnevna čišćenja u svakom sanitarnom čvoru. Istodobno, treba ograničiti korištenje sanitarnog čvora sukladno veličini i propisanim sanitarnim uvjetima, dodaje se u uputama.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close