Obilježeno 36 godina od tragične pogibije Džemala Bijedića

Na današnji dan prije 36 godina u avionskoj nesreći kod Kreševa poginuo je Džemal Bijedić, jedan od najistaknutijih bh. političara i tadašnji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća bivše SFRJ

(Fena)

Tim povodom, poštovaoci “Džeminog” lika i djela okupili su  se  danas na sarajevskom Gradskom groblju “Bare” i još jednom iskazali poštovanje prema ovom izuzetnom čovjeku, aktivnom sudioniku NOB-a u Drugom svjetskom ratu i jednom od najistaknutijih kreatora poslijeratne obnove i izgradnje tadašnje SR Bosne i Hercegovine i  Jugoslavije.

Cvijeće na mjesto ukopa položilie su delegacije Vlade Federacije BiH i Grada Sarajeva, prevođene federalnim ministrom prometa i komunikacija Enverom Bijedićem i gradonačelnikom Alijom Behmenom, te predstavnici Planinarsko-skijaškog društva “Džemal Bijedić”, kao i rodbina, saborci i saradnici.

dzemal bijedic godisnjica2

Lika i djela Džemala Bijedića prisjetili su se ministar Bijedić, gradonačelnik Behmen i sudionica NOB-a Nađa Biser-Taso, koji su potcrtali obavezu čuvanja trajnog sjećanja na čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag na planu privrednog razvoja i društveno-političkog pozicioniranja tadašnje SR BiH.

Na nemjerljivi doprinos Džemala Bijedića uime Planinarsko-skijaškog društva “Džemal Bijedić”, koje tradicionalno organizira memorijalno okupljanje u povodu njegove tragične pogibije, ukazala je generalna sekretarka Društva Envera Meco, a uime porodice Bijedić zahvalnost prisutnima iskazao je Džemalov unuk, koji nosi njegovo ime.

dzemal bijedic godisnjica3

Džemal Bijedić rođen je 1917. u Mostaru. Među ostalim, bio je dugogodišnji visoki funkcioner tadašnje SR BiH i predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ.

Poginuo je 18. januara 1977. u avionskoj nesreći u kojoj su tragično stradali i njegova supruga Razija, saradnici Zijo Alikalfić i Smajo Hrle, kao i piloti Stevan Leka i Murat Hanić.

dzemal bijedic godisnjica4

Iste godine, kada je poginuo, u Mostaru je osnovan Univerzitet koji je ponio njegovo ime. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja, među kojima su – Orden junaka socijalističkog rada, Orden narodnog oslobođenja i Ordena Republike sa zlatnim vjencem.

(FENA/dg)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close