Obilježene 23. godine od formiranja 17. Viteške Krajiške brigade

Ratni put od Igmana, preko Jajca do srednje Bosne i Krajine

TRAVNIK Obilježene 23. godine od formiranja 17. Viteške Krajiške brigade

Polaganjem cvijeća i učenjem dove na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku danas je obilježeno 23. godine od formiranja 17. Viteške Krajiške brdske brigade (VKbbr). Tog 25. novembra u Travniku su se spojile 1. i 7. Krajiška brigada i tako formirale jednu od najznačajnijih vojnih formacija u Armiji R BiH.

Delegacije UG “17. Viteška Krajipška brigada”, Oružanih snaga BiH, te USK i SBK i brojnih srednjobosanskih i krajiških općina danas su na Centralnom šehidskom mezarju položile cvijeće i uz Fatihu se prisjetili poginulih pripadnika 17. VKbbr i 7. Korpusa Armije R BiH.

polaganje-cvijeca

Sjećanje na šehide 17. Viteške Krajiške brigade

Nakon toga tri ratna komandanta, Fikret Ćuskić, Sead Čirkin i Sakib Forić posjetili su travničku kasarnu i položili cvijeće ispred spomen-obilježja 17. Viteške Krajiške brigade.

Na svečanoj akademiji u travničkom Centru za kulturu o formiranju brigade u Travniku i ratnom putu govorio je penzionisani general Sakib Forić.

Prisutnima su se, pored ostalih obratili i Salko Karajlić, “Zlatni ljiljan” i ratni komandant 2. Bataljona ove brigade, dok je Mevladila Kazić, supruga šehida, prigodnom recitacijom podsjetila kako je “zakazala kolektivna svijest i moral spram pripadnicima ove populacije”.

Prigodnim recitacijama u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Travniku obratio se i pjesnik Enes Kišević.

Ratni put 

Jedna od najznačajnijih vojnih formacija u sastavu Armije R BiH nastala je spajanjem 1. i 7. Krajiške brigade. Ove dvije formacije prije spajanja imale značajne vojne uspjehe na ratištima Igmana i Tarčina, te na ratištima kod Jajca. Spojile su se 25. novembra u Travniku u 17. Krajišku brigadu.  Kroz 17. Vitešku Krajišku brigadu prošlo je preko 6.000 boraca iz 40 općina BiH. Već u apilu 1993. godine ponijela je naziv „Slavna“. Nakon toga odlikovana je kao brigada „Zlanim ljiljanom“ i po tome jedina da bi ubrzo ponijela i naziv „Viteška“.Ova brigada dala je tri generala: rahmetli Mehmeda Alagića, te Fikreta Ćuskića i Sakiba Forića.

 

Autor: K.K. – avaz.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close