-TopSLIDEKultura

Obilježena godišnjica zatvaranja Sušice, logora u kojem je ubijeno najviše žena

“Oni koji su organizirali logore, u njima mučili i ubijali nevine ljude, danas se smatraju herojima i stvaraocima ovog entiteta od strane srpske vlasti”.

A. Hadžić

Foto: A. Bajrić-Blicko

Danas je u Vlasenici obilježena 29. godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica u kome je od maja do septembra 1992. godine bilo zatočeno oko 8.000 bošnjačkih civila.

Riječ je o logoru u kome je ubijeno više od 1.600 zatočenika sa područja Vlasenice, ali i susjednih podrinjskih općina. 

Sušica je najveće mučilište oko 700 zatočenih žena, od kojih su mnoge, također, ubijene a njihova tijela zatrpana u grobnice.

Inače, Vlasenica je općina u kojoj je, prema zvaničnim podacima u 1992. godini, ubijeno najviše žena u BiH, koje su, osim u Sušici, zgradi Policijske stanice i drugim mjestima zatočenja, ubijane u i u svojim kućama, stanovima, zbjegovima itd.

„Sušica, Batković, Luka kod Brčkog, Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Bratuncu, Omarska, Manjača, Trnopolje i svi drugi logori trajni su podsjetnik i opomena svima nama na ono što se dešavalo tokom agresije.

Oni koji su organizirali ove logore, u njima mučili i ubijali nevine ljude, danas se smatraju herojima i stvaraocima ovog entiteta od strane srpske vlasti.

To je velika prepreka stabilnosti i dugoročnom miru u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu.

Oni koji su mučili i ubijali nevine ljude u logoru Sušica uglavnom su danas slobodni ljudi i ponovo u Vlasenici kreiraju ambijent za život Bošnjaka.

To se dešava zbog nepostojanja spremnosti za katarzu unutar onih koji danas vode bosanske Srbe i zbog činjenice da pravosudne institucije u BiH nisu uradile svoj posao“, poručio je obraćajući se prisutnim na obilježavanju godišnjice zatvaranja Sušice potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić.

Za zločine u logoru Sušica i uopće za zločine na području vlaseničke općine, pravomoćno je u Haškom tribunalu, na 20 godina zatvora osuđen Dragan Nikolić Jenki, dok su u Sudu BiH osuđeni Predrag Bastah na 22 i Goran Višković na 18 godina zatvora.

Ostali počinioci zločina i u Sušici i u drugim dijelovima vlaseničke općine još uvijek se nalaze na slobodi, među njima i poznati akteri lokalne i entitetske političke scene entiteta RS.

Jedan od osnivača logora Sušica, Svetozar Andrić, danas uživa zaštitu  poslaničkog mandata Skupštine Srbije.

Nakon bijega iz BiH, Andrić je svo vrijeme uživao zaštitu zvaničnih organa srbijanske vlasti.  

U spomen na žrtve logora Sušica i danas je organiziran marš preživjelih logoraša od sela Turalići do mjesta u kome su logoraši bili zatočeni, mučeni i ubijani.

Preživjelim logorašima i članovima njihovim porodica, okupljenim u prostoru nekadašnjeg logora u Sušica, pored potpredsjednika RS Ramiza Salkića, obratili su se i predsjednica Udruženja „Žene žrtve rata“ Bakira Hasečić kojoj su u Vlasenici ubijeni sestra i zet, te književnik Fajko Kadrić kome je u Sušici ubijen brat.

Politicki.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close