Obilježena godišnjica pogibije komandanta i heroja Ramiza Salčina

Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena premijerom Suadom Zeljkovićem, položila je danas cvijeće na spomen obilježje u sarajevskom naselju Saraj-Polje i odala počast na mjestu na kojem je prije 21 godinu poginuo Ramiz Salčin, komandant Štaba teritorijalne odbrane Općine Novi Grad.

U prisustvu članova njegove porodice, prijatelja i mnogobrojnih delegacija, o ratnim zaslugama i viteštvu Ramiza Salčina, neustrašivom borcu i komandantu, govorio je predsjednik Udruženja “101. brigada Sarajevo” Hamdija Lagumdžić, saopćeno je iz Press službe KS.

“Salčin je jedan od prvih heroja odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Njega i slične neustrašive borce, kakvih je bilo mnogo tokom agresije na BiH, Bosanci i Hercegovci nikada ne smiju zaboraviti”, istakao je tom prilikom Lagumdžić.

Ramiz Salčin rođen je 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri, naselje Borač, Opština Gacko. Poginuo je 22. augusta 1992. u Saraj-Polju od snajperskog hica iz pravca Nedžarića. Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, a dobitnik je i ordena “Zlatni grb s mačevima”. Njegovo ime u Sarajevu nose sportska dvorana, ulica i trg.

Pored delegacije KS, cvijeće su položile i delegacije Grada Sarajevo, općina Novi Grad i Novo Sarajevo, predstavnici mnogobrojnih boračkih udruženja i političkih partija.

Na kraju prigodnog programa, najavljen je zajednički obilazak mezara na Kovačima, te održavanje akademije u čast heroja odbrane Sarajeva Ramiza Salčina.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close