Obilježena 70. godišnjica Bitke na Neretvi

Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR BiH) organizovao je danas u Jablanici manifestaciju povodom obilježavanja 70. godišnjice Bitke za ranjenike – Bitke na Neretvi i Dana pobjede nad fašizmom – Dana Evrope,  kojoj je prisustvovalo više hiljada predstavnika antifašističkih udruženja iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, te veliki broj mladih iz BiH.

U okviru manifestacije, upriličeni su nastupi folklornih i muzičkih grupa, bogat kreativni program, te tradicionalna biciklijada “Stazama ranjenika”.

Između ostalog, u izložbenoj sali Muzeja “Bitka za ranjenike” na Neretvi otvorena je izložba posvećena partizanskoj pobjedi, a vijenac je položen na postamentu kod vječne vatre.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Nijaz Skenderagić izjavio jeda su ovo najznačajnije godišnjice, naročito sa stanovišta obnove državnosti BiH i presudnih bitaka koje su se vodile na tlu BiH u prošlosti.

Dodao je kako smatra da u narednom periodu treba osnažiti pokret antifašizma.

“SABNOR BiH planira pozvati pojedince, nevladine i druge organizacije da se okupe, te da na taj način pokušamo da se kroz institucije sistema i druge načine suprotstavimo najezdi fašizma na ovim prostorima, a koji je sve agresivniji”, kazao je Skenderagić.

ONASA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close