Obilježena 23. godišnjica odbrane brda Mojmilo i bitke za vodovod

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na hair-česmi izgrađenoj u čast prvom komandantu Teritorijalne odbrane općine Novi Grad Sarajevo rahmetli Ramizu Salčinu i na spomen-obilježju rahmetli Nadiru Kahvedžiću, komandantu artiljerijskog diviziona i njegovim saborcima, danas je obilježena 23. godišnjica odbrane brda Mojmilo i bitke za vodovod.

Članovi porodica poginulih, saborci, te delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, boračkih udruženja i političkih partija koje egzistiraju u Općinskom vijeću Novi Grad i Savjeta mjesne zajednice okupili su se na Mojmilu da bi evocirali uspomene na herojsku odbranu hrabrih boraca, tog i okolnih naselja od agresorskih snaga i odali im dužnu počast.

Cvijeće je položeno i na spomen-obilježju borcima romske nacionalnosti u ulici Novopazarska, te na spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u spomen – parku MZ “Olimpijsko Selo”.

– Ovo je jedna od značajnih bitaka koje su vođene na prostoru Novog Grada, 8. juna smo imali bitku za brdo Žuč, a 11. juna, također veliku i opsežnu bitku za brdo Mojmilo, važnu kotu u odbrani općine Novi Grad i Grada Sarajeva.

Danas smo se sjetili naših hrabrih boraca koji su živote dali za odbranu domovine. Među njima su i borci romske populacije, koji su bili u tzv. “Garavoj brigadi”, koja je dala nesebičan doprinos u odbrani brda Mojmilo – rekao je pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić.

Zamjenik ratnog komandanta 101. brigade Braco Fazlić podsjetio je da su prve granate pale na Mojmilo u noći između 4. i 5. aprila 1992. godine, te da su borci naše Armije bili spremni za odbranu svojih kuća.

– Zajedno s jedinicom MUP-a, specijalizovanom za borbu protivoklopnim sredstvima i borcima s Aneksa, Hrasnog Brda i Dobrinje, borci s Mojmila uspjeli su izvojevati pobjedu. Danas se nalazimo na slobodarskom brdu, čiji su se stanovnici među prvim, suprotstavili agresoru, sastavljenom od jedinica bivše JNA i terorističkih jedinica SDS-a. Linija odbrane na Mojmilu prostirala se na oko pet kilometara. Ni 500 agresorskih vojnika u pratnji dva transportera i tenkom nisu mogli probiti bedeme odbrane Armije RBiH – podsjetio je Fazlić, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.

Autor: Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close